Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Europa ergert zich steeds meer aan Amerikaanse vriend

Europa ergert zich steeds meer aan Amerikaanse vriend

“Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig”: Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, was zeer duidelijk over de “grillige assertiviteit” van de Amerikaanse regering. Hij riep de EU op om een gezamenlijk standpunt in te nemen over de nucleaire overeenkomst met Iran.

Tusk ging woensdag tijdens een top voor de Westelijke Balkan in Sofia (Bulgarije) all the way en zei dat EU-leden zich moeten verenigen om “een nieuw fenomeen” het hoofd te bieden: “de wispelturige assertiviteit van de Amerikaanse regering”.

Zijn opmerkingen illustreren de steeds slechter wordende betrekkingen tussen de EU en de VS vanwege handelsgeschillen, de nucleaire deal met Iran en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

Vreselijke deal

De VS haalde zich de woede van een groot deel van Europa op de hals na het besluit om de nucleaire deal van 2015 tussen Iran en de EU, Rusland, China en de VS te schrappen.

Hoewel Donald Trump de overeenkomst voor en na zijn aantreden neersabelde als een “vreselijke deal”, drongen zijn Europese tegenhangers bij hem op aan om de overeenkomst in stand te houden.

Maar nu het kabinet van Trump steeds meer wordt bevolkt door personen als National Security Adviser John Bolton en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die al heel lang aandringen op het omver werpen van de regering in Iran, plaatst de VS zich steeds meer tegenover Europa, Rusland en China.

Absurd

Amerika kreeg de Europeaanse handen niet op elkaar met de reactie op de slachting van maandag onder Palestijnse betogers in Gaza.

De EU was evenmin gecharmeerd van de Amerikaanse beslissing om Europees aluminium en staal zwaarder te belasten, ter bescherming van Amerikaanse producenten.

De motivatie dat de tarieven nodig waren voor de “nationale veiligheid” noemt Tusk “absurd”.

Amerika gooide nog meer olie op het vuur door zijn ambassade te verhuizen naar Jeruzalem, zeer tegen de zin van zijn Europese bondgenoten.

Eenheid en vastberadenheid

De EU herhaalde maandag haar ‘duidelijke, geconsolideerde’ standpunt over Israël-Palestina, waarin wordt opgeroepen tot een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967 met “Jeruzalem als hoofdstad van beide staten.”

Tusk voegde eraan toe dat Europa de “trans-Atlantische band” moet beschermen, maar bereid moet zijn om zelfstandig te handelen, met “meer politieke eenheid en vastberadenheid.”

Dat Europa zelfstandig wil handelen, blijkt nu al met het 9-puntenplan dat de EU en Iran woensdag afspraken voor het bescherming van het nucleaire akkoord, als tegenmaatregel tegen de herinvoering van sancties tegen Iran.