PARAMARIBO – De Europese Unie staat nog steeds achter het fundamenteel principe dat in elk land alle individuen vrijelijk hun mening mogen en moeten kunnen uiten via de bestaande plurale persinstituten, conform de grondregels van een vrije en democratische rechtstaat, zoals vervat in de ‘Universal Declaration of Human Rights’.

Dit staat in een vandaag uitgegeven verklaring van de High Representative, Catherine Ashton, van de Europese Unie in verband met ‘World Press Day’, donderdag 3 mei 2012. De EU brengt eert op deze dag in het bijzonder aan allen die hebben gestreden voor de erkenning van dit grondrecht en/of hun leven hierbij hebben gelaten.

De EU brengt eveneens een saluut betoon aan alle heldhaftige journalisten die dagelijks onder zeer erbarmelijke toestanden continueren in hun nobele taak om onafhankelijke informatie te verschaffen aan de samenleving. Censuur en aanvallen op redacteuren, redacties, schrijvers, journalisten of bloggers worden hierbij zonder meer als onacceptabel beschouwd.

De EU doet daarom een beroep op alle overheden om de veiligheid van journalisten te garanderen en hun ongehinderd toe te staan om hun vitale rol te blijven vervullen in het op een onafhankelijke wijze verslaan of becommentariëren van gebeurtenissen. De EU is ook tegen intimidatie met vrees of angst, evenals criminele methoden om een vrije meningsuiting tegen te gaan via de pers , het internet of andere moderne media. Ten slotte is de EU ook tegen elke onrechtvaardige beperking van het gebruik en daarbij onevenredige toegang van en tot de media.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.