PARAMARIBO, 31 mei – De dialoogmissie van de EU heeft de Surinaamse regering gewezen op haar internationale verplichtingen. Dit staat in een verklaring van de missie na de Dialoog 8-bespreking met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Lackin weigerde overigens de verklaring meet te tekenen als een gemeenschappelijke. De Surinaamse mening over amnestie zou er niet in opgenomen zijn.

De EU-missie weigerde dit. Volgens de missie onder leiding van EU-vertegenwoordiger Robert Kopecky, is de regering opgeroepen de amnestiewet te “herzien.” Ook is Paramaribo “sterk aanbevolen” het strafproces rond de Decembermoorden niet te verstoren. Het proces moet rustig voortgang kunnen vinden. De autoriteiten zouden zich ook moeten onthouden van “intimiderende opmerkingen” tegen burgers die openlijk hun mening geven.

Kennelijk is dit een verwijzing naar recente uitlatingen van onder meer president Desiré Bouterse. Hij laakte onder andere de houding van leiders van de Surinaamse katholieke kerk. Die hebben zich openlijk uitgesproken tegen de amnestiewet. De missie vindt overigens het instellen van een waarheidscommissie geen slecht idee. Alleen, er mag op geen enkele wijze inbreuk worden gepleegd op het strafproces. Ook is opgeroepen tot vervolging van plegers van de massamoord in het dorp Moiwana.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.