Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Etikettering voorverpakte goederen verplicht vanaf 14 augustus

Etikettering voorverpakte goederen verplicht vanaf 14 augustus

Vanaf 14 augustus 2014 dient de producent zich te houden aan de ‘Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen’. Een van de belangrijkste vereisten hiervan is dat het etiket in het Nederlands of het Engels moet staan. Hieraan is een traject van ten minste twee jaren voorafgegaan, waarbij de input van het bedrijfsleven heel belangrijk is geweest.
Etikettering moet de consument informatie verschaffen over het product of de dienst, waarmee hij te doen heeft. Etikettering heeft economische en gezondheidsaspecten, zegt de voedseltechnoloog Ricky Stutgard in een persbericht.
De nationale standaard voor etikettering die het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) bezig is door te voeren, is van eminent belang voor het waarborgen van de kwaliteit van goederen en biedt meer garantie tot waarheidsgetrouwe, informatie en niet-misleidende manieren waarop beschrijvingen bij levensmiddelen zijn gevoegd.
De nieuwe Surinaamse standaard zal de consument in staat stellen om de aard, kwaliteit of gebruik van goederen te begrijpen. De goederen zouden beter beoordeeld kunnen worden of ze voldoen aan de behoeften en of deze van zodanige kwaliteit of nut zijn dat de prijs aanvaardbaar is.
Het aanbod van goederen en diensten is zeer divers in Suriname en afkomstig uit een heleboel landen. Het karakter van de producten verschilt ook enorm. Alleen al in de categorie eet- en drinkwaren verschillen de goederen al zo enorm. Voor de verschillende categorieën producten en de verschillende inhoud / ingrediënten, wordt duidelijk en letterlijk aangegeven wat er moet staan op het etiket. Het etiket in Suriname is een zwaar verwaarloosd aspect.
De meeste Surinaamse producten, die door klein ondernemers lokaal worden geproduceerd, met name eet- en drinkwaren, worden niet adequaat geëtiketteerd. In de eerste plaats ziet men de noodzaak van het informeren van de consument niet in (die koopt toch gewoon een bami zonder te vragen hoe het is gekookt).
Soms neemt men niet eens de moeite om de etiketten goed te reproduceren en lijkt men zelfs te willen bezuinigen op een ‘etiket’ van 2 bij 5 centimeter papier. Als men zou willen, zou een groot deel het ook niet adequaat kunnen, omdat bijvoorbeeld geen vaste productieprocessen bestaan en men ook niet gewend is te wegen en te meten. Men weet niet welke aanduidingen belangrijk zijn in verband met de gezondheid van de consument.
Met de controle op de naleving van deze wet is het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) belast, alsook de diverse consumenten organisaties. Ook voor de douane is een belangrijke rol weggelegd, daar het hierin niet alleen gaat om lokaal geproduceerde goederen, maar ook om importproducten. Ricky Stutgard adviseert consumenten om consumptiegoederen die niet voorzien zijn van een etiket met daarop vervaldatum/ houdbaarheidsdatum, niet te kopen.
De voedseltechnoloog, Ricky Stutgard praat vandaag in het actualiteiten Programma “Gezondheid Uw Keuze” op Radio FM GOLD (92.7 FM) over het belang van verpakkingen en etikettering van voorverpakte goederen.
Het programma “Gezondheid: Uw Keuze” is iedere zondag van 17.00 uur – 18.00 uur te beluisteren op Radio FM GOLD (92.7 FM).