Vrouwen slaan gemakkelijker vet op in de buik dan mannen, vooral na de overgang. Een chemisch proces als gevolg van een vetrijk dieet lijkt hier een belangrijke rol in te spelen.

Onderzoekers van de Ohio State University beschrijven een proces bij vrouwtjesmuizen dat begint met het activeren van een enzym en eindigt met de vorming van buikvet. Dit buikvet hoopt zich vooral op rondom de organen en verhoogt daardoor het risico op kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Wanneer zowel mannen als vrouwen vetrijk eten vinden we meer van dit enzym bij vrouwen. Na een genetische aanpassing (het verwijderen van het enzym) bleven de vrouwtjesmuizen slank onafhankelijk van wat ze aten. Vooral in de buik vond geen vetophoping plaats. Bij mannetjesmuizen zagen de onderzoekers hetzelfde effect, maar wel in minder sterke mate. De werking van het enzym wordt onder andere beïnvloed door het hormoon oestrogeen. Dit zou mogelijk verklaren waarom vrouwen na de overgang sneller een buikje krijgen.

‘Ons onderzoek laat zien dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij overgewicht. Het voedingspatroon is in zijn eentje niet sterk genoeg’, aldus onderzoeker Ouliana Ziouzenkova. In de toekomst kan het enzym wellicht bijdragen aan het ontwikkelen van behandeling voor obesitas bij zowel mannen als vrouwen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.