PARAMARIBO, 30 jul – De prijs die Suriname uiteindelijk zal vragen voor extra energieleveringen aan het Canadese Iamgold mag niet onredelijk hoog liggen. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Nu nog onderhandeld wordt over de uitbreidingsplannen, zijn er nogal wat overwegingen te maken. De uitbreiding, dus het zoeken naar meer goud, komt met zijn eigen uitdagingen.

Dit moet worden meegerekend in de vraagprijs. “De energiebehoefte gaat omhoog, omdat er meer hard gesteente wordt aangetroffen. Dus ook zonder uitbreiden, zou het bedrijf meer energie gebruiken, omdat ze steeds dieper gaan en steeds harder gesteente tegen komen”, zegt Hok. De behoefte aan energie zal dus alleen maar toenemen. De regering heeft beloofd te leveren. Maar of het tegen de huidige prijs moet, is een wijd open vraag.

Van simpelweg doorberekenen is geen sprake. Er valt zoveel te wikken en wegen. “Hoeveel goud meer kan het bedrijf produceren, hoeveel meer kan Suriname verdienen, waar is een balans te vinden tussen prijs en productie? In de onderhandelingen wordt natuurlijk gekeken naar uitbreiding van het areaal, of de prijs van energie daar onderdeel van kan zijn. We moeten ons ook realiseren dat naarmate de energieprijs hoger is, het bedrijf minder geneigd zal zijn dieper te gaan.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.