De verslaving van tieners aan energie- en sportdrankjes vormt een groot gevaar voor hun tanden. Dat zeggen Amerikaanse experts. De hoge zuurgraad in de drankjes brengt namelijk onomkeerbare schade toe aan het tandglazuur, de glanzende buitenlaag van de tanden. Bovendien duurt het slechts vijf dagen voor de aantasting begint.

‘Jongeren denken dat ze met de drankjes hun sportprestaties en energieniveau kunnen verbeteren en dat ze ‘beter’ zijn dan frisdrank’, zegt onderzoeksleider Poonam Jain van de Southern Illinois University. ‘Ze beseffen niet dat de drankjes hun tanden eigenlijk doen baden in zuur.’

Samen met zijn team onderzocht de wetenschapper de zuurgraad in 13 sport- en 9 energiedrankjes. Die bleek te variëren tussen de verschillende merken, maar ook tussen verschillende smaken van eenzelfde merk.

Om het effect van het zuur op de tanden te testen, dompelden de wetenschappers vervolgens staaltjes tandglazuur in de drankjes. Na 15 minuten werd het glazuur gedurende twee uur ondergedompeld in kunstmatig speeksel. Die cyclus werd gedurende vijf dagen vier keer per dag herhaald.

“Dat proces komt overeen met wat heel wat Amerikaanse tieners en jonge volwassen met hun tanden doen”, zegt dr. Jain. “Zij drinken de drankjes vaak om de paar uren”, weet hij.

Door het experiment stelden de onderzoekers vast dat er al na vijf dagen blootstelling schade was aan het tandglazuur. Vooral energiedrankjes bleken erg slecht te zijn, met twee keer zoveel schade als bij sportdrankjes.

Bovendien is de aangebrachte schade aan het tandglazuur onomkeerbaar. En zonder de bescherming ervan, worden onze tanden zeer gevoelig, vatbaar voor gaatjes en meer geneigd om te verrotten.

‘Het is dan ook een goed idee om het gebruik van sport- en energiedrankjes drastisch te beperken”, zegt Jennifer Bone, woordvoerster van de Academy of General Dentistry. Wie er toch drinkt, moet daarna zijn mond spoelen met water of suikervrije kauwgom gebruiken. ‘Zo verhoog je de aanmaak van speeksel, dat helpt om het zuurgehalte in de mond terug normaal te krijgen’, legt dr. Bone uit.

‘Je tanden onmiddellijk na het drinken poetsen is echter geen goeie optie, omdat je op die manier het zuur op alle tandoppervlakken verspreidt. Je moet daar minstens één uur mee wachten’, besluit dr. Bone.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.