PARAMARIBO, 29 jun – De geheel of deels van tot slaaf gemaakte Afrikanen afstammende Surinamer is weliswaar al anderhalve eeuw vrij. Maar geestelijk zit nog het een en ander vast. Tot deze conclusie komt dominee Edgar Loswijk van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname, EBGS. De geestelijke staat van deze nazaten is nog niet van dien aard dat over de schouders kan worden gekeken.

Velen durven of willen niet kijken naar het slavernijverleden. “Het is ons tijdens de slavernij geleerd om ons te schamen voor wie we zijn. Ons is geleerd dat we geen geschiedenis hebben, geen eigen cultuur en dat Afrika niets is. Je kunt je verschuilen achter een titel of hoge functie, maar dat ben je niet”, zegt Loswijk tegenover de Ware Tijd. Toch zijn er zat die precies dat doen, zich verschuilen achter allerlei kunstmatigheden. Dichter Stanley ‘Sombra’ Slijngaard tekent het zelfs scherper.

Een titel of hoge functie is voor menige nazaat aanleiding de eigen groep definitief de rug toe te keren. In elk geval wordt daar driftig naar toe gewerkt, onder meer wat betreft de levenspartnerkeuze. “Men kiest voor een ander ras. Dat is zo bij mannen en vrouwen. De intellectuele vrouw neemt geen genoegen met een Afro-man van simpele afkomst. De mooi kroesharen worden afgeschoren, gladgemaakt met chemicaliën of verdrongen achter vals haar”, stelt Sombra.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.