Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk hebben eiwitten in het bloed ontdekt die kunnen voorspellen of een vrouw tijdens haar eerste zwangerschap een verhoogd risico heeft op pre-eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging.

Pre-eclampsie is een ernstige aandoening die zich in de laatste maanden van de zwangerschap kan voordoen. De verschijnselen ervan zijn een zeer hoge bloeddruk, eiwit in de urine en het vasthouden van vocht.

Vrouwen die pre-eclampsie hebben gehad worden tijdens een volgende zwangerschap nauwlettend in de gaten gehouden. Er is momenteel geen manier om te bepalen hoe hoog het risico is op zwangerschapsvergiftiging voor vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn.

Onderzoekers van The University of Manchester en Central Manchester University Hospitals NHS Trust analyseerden monsters uit een internationale studie genaamd SCOPE. De monsters waren afgenomen bij vrouwen die 15 weken zwanger waren. Op dat moment ontstaan er nog geen ziekteverschijnselen.

De onderzoekers identificeerden de eiwitten in de monsters die anders waren bij vrouwen die later pre-eclampsie ontwikkelden dan bij vrouwen die de ziekte niet hadden kregen.

Drie van deze eiwitten werden verder onderzocht bij een groter aantal zwangere vrouwen door middel van een nieuwe methode, die in één keer de niveaus van de verschillende eiwitten kon meten.

Twee eiwitten, die niet eerder in verband zijn gebracht met pre-eclampsie, bleken een zeer goede voorspeller te zijn van het risico op de ziekte.

Volgens de onderzoekers zullen de bevindingen van deze studie een belangrijke invloed hebben op het identificeren van de ziekte bij een eerste zwangerschap.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Molecular and Cellular Proteomics.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.