Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patiënten spierkracht en gewicht verliezen.

Dit maakt de behandeling veel beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het Journal of Hepatology.

Het UMC Utrecht voerde het onderzoek samen met drie andere Nederlandse ziekenhuizen uit. 27 patiënten met hepatitis C ontvingen de gewone behandeling en 26 kregen daarnaast dieetondersteuning.

Patiënten in de dieetgroep kregen het advies om vijf maal per dag kleine hoeveelheden te eten. Daarnaast dronken ze voor het slapen gaan een energie- en eiwitrijke drank. Patiënten in de standaardgroep kregen alleen dieetondersteuning als ze meer dan vijf procent van hun lichaamsgewicht verloren.

Het dieet bleek patiënten goed te helpen om hun spierkracht op peil te houden en op gewicht te blijven. Na een half jaar behandeling waren de patiënten in de dieetgroep nog steeds even zwaar en was hun spierkracht intact.

In de groep met de gewone behandeling waren patiënten daarentegen gemiddeld zo’n zeven procent gewicht kwijtgeraakt, met sterke achteruitgang van de spierkracht. De patiënten verloren geen vet maar vooral spieren.

De behandeling tegen hepatitis C duurt een half jaar tot een jaar en bestaat uit zeer zware medicijnen met ernstige bijwerkingen. Met het dieet bleef de kwaliteit van leven tijdens de behandeling veel hoger. Bij de standaard behandelde patiënten daalde de kwaliteit van leven daarentegen sterk.

“Wij laten zien dat een eenvoudig dieet de behandeling van hepatitis C enorm kan verbeteren. Het dieet maakt de behandeling veel beter vol te houden en daarmee bijvoorbeeld veel beter te combineren met werken. Normaal moeten we bovendien vaak de medicijndosis verlagen omdat patiënten de behandeling niet aankunnen. Dat hoeft nu niet meer.”, aldus Karel van Erpecum.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.