Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Eigenaren goudpontons kunnen geen vergunning krijgen

Eigenaren goudpontons kunnen geen vergunning krijgen

Onze Mijnbouwwet biedt geen ruimte voor goudzoekvergunningen op het water. Er is een leemte in de wet. De regering is doende te kijken wat voor beleid er gevoerd moet worden op dit stuk.

Gekeken wordt naar de buurlanden hoe zij dit probleem aanpakken. In Guyana kunnen bedrijven een vergunning krijgen voor goudwinning op het water, terwijl in Frans-Guyana dat niet mogelijk is. Vanwege de mazen in de wet kunnen pontonhouders geen vergunning krijgen.

Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector(OGS) vindt persoonlijk dat Suriname heel weinig ervaring heeft met de milieueffecten die deze vorm van goudwinning met zich meebrengt. Wij zouden daarom enigszins terughoudend moeten zijn.

Niet alleen het land rondom de kreken wordt systematisch afgegraven, ook op het water wordt hard gezocht. Regelmatig komen goudpontons voorbij op de Lawa- en de Marowijnerivier. Deze enorme apparaten zuigen het zand van de bodem en filteren het voordat het een kwikbehandeling krijgt.

Het restwater komt terecht in de rivier die dient als levensader voor de dorpen in dit gebied. Ook de vissen worden vergiftigd. Leefgemeenschappen worden bedreigd. Op jaarbasis gaat er in ons land zeker dertigduizend liter kwik doorheen, laat het NIMOS optekenen.

Maar de regering staat niet stil. Dompig praat over een belangrijke operatie die recentelijk is gehouden. Eigenaren van zestien reuze goudpontons, de zogeheten ‘scalians’, hebben belastingaanslagen van gemiddeld SRD 5 miljoen ontvangen. De pontons opereren al jaren in diverse rivieren, maar hebben eerder geen belastingaanslagen ontvangen. Dompig benadrukt dat ook eigenaren van kleine pontons aanslagen zullen ontvangen. Voorbereidingen daartoe worden reeds getroffen.

De Marowijne-, Suriname- en Corantijnrivier zijn bezaaid met ruim tweehonderd van deze kleinere operaties. De pontons riskeren opgeruimd te worden als na onderzoek blijkt dat het milieu teveel schade van hun activiteiten ondervindt. Verder is er 12.000 hectare grond die ter beschikking gesteld is aan kleinschalige goudzoekers.

De OGS timmert hard aan de weg, maar het is niet even makkelijk. De operaties die de commissie moet uitvoeren om de ordening van de goudsector te doen slagen kosten miljoenen. Dompig vindt de kritieken over verspilling van financiën daarom onterecht.