Vrouwen van middelbare leeftijd die vanuit eigen motivatie gezond eten, hebben een lagere BMI (body mass index) dan degenen die dit doen omdat anderen dat graag willen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Otago, dat in het september-nummer van the Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics verschijnt.

Wetenschappers gingen op zoek naar het verband tussen het niveau van zelfstandigheid, dwangmatige eetgewoonten en het gewicht van vrouwen.

Het team bestudeerde 1600 Nieuw-Zeelandse vrouwen in de leeftijd tussen de 40 en 50 jaar. Aan de deelnemers werd gevraagd om te beoordelen welke uitwerking verschillende motivaties om gezond te eten op hen had. Ze kregen ook vragen over hun specifieke voeding- en eetgewoonten.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten duidelijk zien dat hoe meer motivatie vanuit de vrouw zelf komt om gezond eten, des te lager haar BMI is.

“We ontdekten dat de druk van anderen om gezond te eten, tot gevolg heeft dat een vrouw meer eetbuien krijgt”, zegt Caroline Horwath, co-auteur van het onderzoek. “Dus is het nuttig om het gevoel het zelf te willen te bevorderen. Dit kan het ongezonde eetgedrag verminderen en daarmee een gewichtstoename voorkomen.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.