PARAMARIBO, 4 jun – Je zou er niet meteen op komen vanwege de onwaarschijnlijkheid. Maar volgens opperhoofd Belfon Aboikoni van de Saramaccaners, is het eigen intellect vaak een zwak punt in de ontwikkeling van Marrons. De beter ontwikkelde Marron is al gauw geneigd alleen maar aan zichzelf te denken. De Saramaccaners maken daar geen uitzondering op.

Er wordt misbruik gemaakt van de eigen vooruitgeschoven positie. Met de enorme rijkdommen aan mineralen en hout in het binnenland wordt het er niet beter op. “Het zijn de ontwikkelde mensen die onderling vechten voor de rijkdommen. Wat nu gebeurt is niet goed”, zegt Aboikoni tegenover de Times of Suriname. In sommige gemeenschappen zien intellectuelen kans de rechten te verwerven over plaatselijke natuurlijke reserves.

Die worden dan tegen betaling afgestaan aan ondernemers. De gemeenschappen houden niets over. Erger nog, de mensen mogen voor hen ooit vrij gebied niet meer betreden. Aboikoni wil overleg met zijn stamgenoten om tot behoorlijke afspraken te komen. Hij ziet de Saramaccaners niet vooruitkomen zonder eenheid. Ondanks de rijkdom in hun gebied, zitten deze ruim dertigduizend Surinamers nog grotendeels zonder onder meer elektriciteit.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.