Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » EFSA waarschuwt voor gevaren van drinken rauwe melk

EFSA waarschuwt voor gevaren van drinken rauwe melk

Rauwe melk is niet gezonder dan bewerkte melk. De risico’s op een voedselinfectie zijn wel groter. In rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Consumenten wordt aangeraden om rauwe melk altijd te koken. Dat stelt de Europese voedselautoriteit EFSA in een advies.
Er is onder consumenten in de Europese Unie een toenemende belangstelling voor rauwe melk, omdat zij geloven dat het gezondheidsvoordelen biedt. Dat is niet zo, en de risico’s op een voedselinfectie zijn wel groter. Maar onder de huidige Europese wetgeving is verkoop van rauwe melk niet verboden. Wel kunnen individuele lidstaten de verkoop verbieden dan wel aan bepaalde voorwaarden verbinden.
De EFSA kan niet precies bepalen in hoeverre rauwe melk een gezondheidsrisico vormt. Het is onduidelijk om hoeveel ziektegevallen het per jaar gaat. In ieder geval zijn er in de Europese Unie tussen 2007 en 2013 in totaal 27 uitbraken van ziekten gemeld die aan de consumptie van rauwe melk gerelateerd waren.
Kwetsbare groepen
Voor sommige mensen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is. Sommige zachte kazen zijn gemaakt van rauwe melk. Als het gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘au lait cru’.
De groepen die extra alert moeten opletten, zijn:
Zwangeren
Baby’s en jonge kinderen
Ouderen
Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte)
Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Een voedselinfectie brengt voor deze risicogroepen dan ook meer gevaar met zich mee. Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk.(agriholland.nl)