Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » EFSA bevestigt nadelige gezondheidseffecten van furanen in voeding

EFSA bevestigt nadelige gezondheidseffecten van furanen in voeding

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuraan in voeding kan mogelijk lijden tot leverbeschadiging op lange termijn. De groep die het meest ermee in aanraking komst zijn baby’s door consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere consumentengroepen krijgen de stof , afhankelijk van de leeftijd, vooral binnen door consumptie van op graan gebaseerde voeding en koffie. Dat schrijft vmt.nl.

Furaan en de gerelateerde componenten 2- en 3-methylfuraan zijn chemische contaminanten die van nature worden gevormd bij het verwarmen van voedingsmiddelen inclusief koken. Deze stoffen zijn altijd aanwezig geweest in gekookte of verwarmde voeding.

Furanen komen van nature voor in voeding. Het kookproces bepaalt hoeveel furaan wordt gevormd en hoeveel verloren gaat via verdamping en hoeveel aanwezig is als we het voedsel eten. Knutsen: “De manier van koken kan de blootstelling aan furaan en methylfuranen verminderen.” Door de vluchtigheid van furaan, kan het opnieuw verwarmen van kant-en-klare maaltijden voor baby’s en jonge kinderen in een heet waterbad zonder een deksel de blootstelling met 15 tot 30% verminderden.