Eetstoornissen treffen niet alleen jongeren. Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat vrouwen op middelbare leeftijd ook worstelen met hun eetgedrag en terugvallen in extreme lijnmethoden.

“Opvallend genoeg zijn eetproblemen bij ouderen net zo ernstig als bij jongeren”, vertelt onderzoeker Cynthia Bulik van de University of North Carolina. Van de ondervraagden 50-plussers had 8 procent de afgelopen vijf jaar laxeermiddelen gebruikt en 3,5 procent rapporteerde binge-eating in de laatste maand. Zes op de tien vrouwen gaf aan dat hun lichaam en gewicht een negatieve invloed heeft op hun leven.

Volgens Bulik is 70 de nieuwe 50. “We moeten ons lichaam jong houden, bij voorkeur 20 jaar jonger dan het in werkelijkheid is. Voor veel vrouwen is dat een enorme druk. Uiteindelijk resulteert dat erin dat ze hele ongezonde afvalmethoden gaan gebruiken.”

Eén derde van de vrouwen besteedde meer dan de helft van hun tijd aan afvallen. Hoewel ze hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor heeft denkt Bulik dat een eetstoornis op latere leeftijd schadelijker is dan bij jonge vrouwen. “Een eetprobleem vraagt ontzettend veel van iemands lichaam en het lichaam van een oudere vrouw is minder veerkrachtig.”

Daarbij komt dat huisartsen eetproblemen bij ouderen vaak niet herkennen. Het onderzoek onder bijna 1900 vrouwen is gepubliceerd in de International Journal of Eating Disorders.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.