De journalisten Xaviera Arnhem (STVS), Widjai Ganesh (Dagblad Suriname/RBN Radio&TV), Raoul Lith (Starnieuws), Ricky Ristie (RTV Nickerie) en Giwani Zeggen (Radio 10) vertrekken maandag richting South Dakota, USA, voor een vijfdaagse training op de University of South Dakota. Met deze groep reist ook mee Ingrid Hill, Public Diplomacy Assistant van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. De journalisten hebben deze training niet cadeau gehad. Vanwege de grote interesse vanuit alle grote mediahuizen in Suriname heeft de ambassade uiteindelijk besloten dat de journalisten een kort essay over de voordelen van deze training moesten schrijven. Aan de hand hiervan zijn de vijf journalisten geselecteerd.
Het is de Amerikaanse ambassade die samen met de University of South Dakota deze training mogelijk heeft gemaakt. De vertrekkende Susan Ross, Public Affairs Officer van genoemde ambassade, en Ingrid Hill hebben zich bijzonder ingezet voor dit project. Ofschoon Suriname en South Dakota geruime tijd een samenwerking hebben over onder andere defensieaangelegenheden, is het de eerste keer dat Surinaamse journalisten richting South Dakota gaan. Tijdens een meeting gistermiddag op de ambassade zei Ross dat de training twee jaren in voorbereiding is geweest. Vanuit beide zijde zijn er hoge verwachtingen. De Surinaamse journalisten zullen deelnemen aan een aantal sessies en colleges volgen op de universiteit. Daarnaast is er een dag uitgetrokken om bezoeken af te leggen aan de nieuwsredacties van een krant, een televisiestation en een radiozender.
Xaviera Arnhem van de STVS zegt aan Dagblad Suriname dat zij halsreikend uitkijkt naar de training. Volgens Arnhem heeft men vaak heel veel kritiek op Surinaamse journalisten. ‘Nu kunnen wij kijken hoe onze collega’s in Amerika het doen en wat zij zelf meemaken.’ Volgens deze journalist zijn de Amerikanen vooral erg benieuwd hoe een staatsmedium werkt. ‘Men heeft mij vooraf gezegd dat ik heel veel vragen mag verwachten.’ Zij heeft haar huiswerk gemaakt en is er helemaal ready voor. Arnhem is vooral benieuwd naar het werk van Amerikaanse camerajournalisten. ‘Ik zie South Dakota als een forum waar wij van gedachten zullen wisselen’, zegt Raoul Lith van Starnieuws. Hij is vooral benieuwd hoe de vrijheid van meningsuiting wordt toegepast in Amerika. Daarnaast is hij benieuwd naar de wijze waarop nieuws gemaakt wordt, in het bijzonder fotonieuws. De journalisten worden op 16 september terugverwacht in Suriname.

Widjai Ganesh

Foto: Drie van de 5 journalisten die naar South Dakota gaan; Arnhem Xaviera (STVS), Ganesh Widjai (Dagblad Suriname/RBN Radio&TV)en Lith Raoul (Starnieuws)

Dagblad Suriname - Dagblad Suriname - Suriname's Populairste Krant

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.