Door Robin Rosario

PARAMARIBO – Op 10 oktober a.s. wordt weer eens de Dag van de Marrons herdacht. De Marrons hebben in 1760 op die datum nu 252 jaar geleden, vredestraktaten ondertekend met de koloniale machthebbers waardoor er een einde kwam aan de oorlog tussen de Nederlandse kolonie Suriname en de Marrons (weggelopen slaven). In gesprek met Diana Pokie vroeg de redactie of deze dag eigenlijk geldig is voor alle Marrons of slechts voor de Aucaners want zij ondertekenden de vredestraktaten.

Pokie zegt zich er niet in verdiept te hebben maar bracht naar voren dat de oprichting van A Combinatie (ABOP-BEP en Seeka) ten doel had de eenheid binnen de verschillende marrongemeenschappen te bevorderen.

Daarom voelt zij zich nog steeds een BEP’er die parlementariër is binnen A Combinatie. Dat is ook het thema van waarmee de Stichting 10 oktober 1760 dit jaar campagne wil voeren. Voorzitter Leo Atomang zegt dat eenheid macht maakt en dat de Marrons dat nodig hebben om verdere ontwikkeling te brengen voor de bewoners in het binnenland.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.