Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Een paar koppen koffie per dag is geen probleem

Een paar koppen koffie per dag is geen probleem

In maart verscheen het bericht dat er in Amerika waarschuwingsetiketten komen op koffie. Koffie zou stoffen bevatten, zoals acrylamide, die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens het Voedingscentrum in Nederland is er geen reden om koffie te laten staan. Een paar koppen koffie per dag past in een gezond voedingspatroon. Er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten om het risico op een hoge inname van acrylamide te beperken.

Acrylamide kan ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke producten en het branden van koffiebonen. We krijgen het vooral binnen via het eten van gefrituurde producten, zoals friet en chips, koekjes, ontbijtkoek en (donker) geroosterd brood en het drinken van koffie. Een deel zit al in de producten die je koopt of krijgt geserveerd, een ander deel ontstaat bij het bereiden thuis.

Tips om minder acrylamide binnen te krijgen

Eet en drink gezond en gevarieerd. Wissel koffie af met thee en water.
Neem weinig gefrituurde producten zoals friet en chips.
Frituur thuis op maximaal 175 °C en niet langer dan nodig.
Bak aardappelen, friet en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel.
Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet en bak ze in kleine porties. Doe ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituur. Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan.
Bewaar aardappelen donker en koel, bijvoorbeeld in een kelder. Heb je deze niet dan kun je aardappelen om te koken bewaren in de koelkast, maar doe dit niet voor aardappelen om te frituren of te bakken.
Neem weinig koekjes.
Rooster en bak brood en tosti’s niet bruin, maar goudgeel.