Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Educatieve film ‘Een keppel in de Cariben’

Educatieve film ‘Een keppel in de Cariben’

‘Een keppel in de Cariben’ is de titel van een educatieve film in wording die gaat over de Joods Caribische identiteit.

De documentaire is een zoektocht naar het antwoord op de vraag: hoe is dat Joods zijn als je Caribische wortels hebt? Als je geboren en opgegroeid bent in Suriname, Curaçao of Aruba? Hoe ziet die Joodse opvoeding in de Cariben er uit? Welke namen, gezichten en kleurschakeringen horen bij de Joods Caribische gemeenschap? Hoe ziet men de toekomst van de Joodse gemeenschap in Suriname – op Curaçao – Aruba ?

Aanleiding voor de documentaire is de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’ die op 29 januari 2015 geopend wordt in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De tentoonstelling, die tot en met juni te zien is in Amsterdam, zal hoogstwaarschijnlijk naar Suriname (en Curaçao) reizen. De documentairemakers werken samen met het museum en brengen ook de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld.

Educatie
‘Een keppel in de Cariben’ heeft nadrukkelijk een educatief karakter en wordt gepresenteerd door twee Joodse jongeren; één met een Surinaamse vader, de ander geboren op Aruba. In aanloop naar de tentoonstelling worden leerlingen in Suriname en op de eilanden via de film en bijbehorend lespakket in de gelegenheid gesteld vast kennis te nemen van het onderwerp.

Zo kunnen ze met elkaar van gedachten wisselen over thema’s als:
gedeelde geschiedenis, identiteit, religie en de sporen die de Joodse cultuur heeft achtergelaten in hun eigen cultuur. Te denken valt aan invloeden in de Surinaamse keuken bijvoorbeeld het bekende gerecht Pom. Is dat nu van oorsprong Joods of niet?

Surinaamse Joden
Diverse Joden met een Surinaamse achtergrond komen aan het woord: nazaten van de familie Hartogh, van de familie Emanuels en van De la Parra. Zo ontstaat een bont palet van ervaringen en persoonlijke verhalen die een indruk vormen van die Joods Caribische identiteit. Ook wordt ingegaan op de verschillen tussen Surinaamse en Antilliaanse Joden.

Initiatiefnemers

De film is een initiatief van Stichting WeConnect, een Nederlandse stichting opgericht door Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi. WeConnect stelt zich ten doel educatieve projecten te initiëren en realiseren binnen het Koninkrijk in brede zin; dus ook in Suriname.

Mike Ho-Sam-Sooi, geboren in Suriname en bekend als acteur, is verantwoordelijk voor het camerawerk en de montage. Samen met de half Antilliaanse Tanja Fraai regisseert en produceert hij de film die voornamelijk in Nederland gedraaid wordt.

De documentaire zal begin van het schooljaar 2015/2016 gereed zijn; de komende maanden wordt in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Paramaribo contact gezocht met het onderwijsveld en met lokale partners.