PARAMARIBO, 7 jun – De Surinaamse economie moet dag en nacht actief blijven. Volgens het ministerie van Handel & Industrie, HI, is het hoog tijd voor invoering van de vierentwintiguurseconomie. Winkels en fabrieken moeten net zo lang open blijven als ze nodig achten. Het betekent wel breken met oeroude tradities.

Die willen nog dat bedrijven gesloten zijn op de zondag. Winkels mogen slechts enkele uren zaken doen. “Surinaamse winkeliers hebben een bepaalde cultuur. We gaan zondag naar de kerk of zo, maar de nieuwe mensen houden daar geen rekening mee”, zegt Rudie Balak van winkeliersvereniging VvW tegenover de Ware Tijd. De ‘nieuwe’ mensen zijn Chinese handelaars. Die zijn de overheid mijlen vooruit. De Chinezen nemen het minder nauw met de zondagwet.

Al jaren is de ‘Chinees’ vrijwel de gehele dag, en een deel van de nacht, open. Volgens Balak verklaart dit fenomeen deels de teloorgang van het Surinaamse winkelbedrijf. Wie het tempo niet kan bijhouden, moet opdoeken. De kleinhandel wordt nu gedomineerd door ‘buitenlanders.’ “Het is nu een free for all”, verzucht Balak. HI wil het nu formaliseren. Het onderwerp is al aangeroerd binnen de ministerraad. En nu zien of ook de producenten warm lopen voor de vierentwintiguurseconomie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.