PARAMARIBO, 27 okt – Afnemer Barth & Co heeft zich kunnen overtuigen van de milieuvriendelijke houtkap in het Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer. Een delegatie van het in Duitsland gevestigde bedrijf bevestigde dit tijdens een bezoek aan het stuwmeer in Brokopondo. De kap van het vijftig jaar geleden ondergedompelde bos kan doorgaan. “We nemen al vijf jaar af”, zegt Marko Schulz, woordvoerder van Barth & Co.

In al deze jaren waren er niet echt klachten over de samenwerking met het Surinaamse Brokopondo Watra Wood International, BWWI. “Integendeel, en dit bezoek is alleen maar om te bevestigen dat het koosjer is aan de bron. Je mag geen groene bomen vellen, dat is nu belangrijk in Europa”, zegt Schulze. Bij de houtkap in het meer gaat het om ‘dode’ bomen. Tijdens de aanleg van de waterkrachtcentrale is ruim honderd en dertig duizend vierkante kilometer onder water gezet.

Dat is ongeveer één procent van het Surinaamse grondgebied. Schulze en gezelschap zijn er nu van overtuigd dat er geen ecologische smet kleeft aan hun hout. Het productieproces is volledig nagetrokken. “We werken mee aan milieubescherming, rottend hout is niet goed voor de atmosfeer”, zegt BWWI-manager Guno Chin A Sen. Deze speciale houtkap levert zo’n honderd banen op. De ongeveer dertig duikers voor het onderwaterwerk komen uit Brazilië.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.