PARAMARIBO / MADRID  – De route Suriname-Nederland was in 2011 de meest gebruikte route voor drugssmokkel. Daarna volgen: Argentinië-Spanje, Nederlandse Antillen-Nederland, Costa Rica-Spanje en Dominicaanse Republiek (DR) -Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de Raad van Europa. De cijfers zijn door een Spaanse vertegenwoordiger van de zogeheten Pompidou-groep, die binnen de Raad van Europa adviseert over drugsbestrijding, aan het Spaanse persbureau EFE gegeven. Van alle Europese luchthavens zijn op de Spaanse vliegvelden – en in het bijzonder op de Madrileense luchthaven Barajas – in 2011 de meeste drugs in beslag genomen.

Er is op Spaanse vliegvelden in 967 vangsten 2.652 kilo van verschillende soorten drugs in beslag genomen. Nederlandse luchthavens staan op de vierde plaats na Noorwegen en Italië. Het gaat om alle vormen van smokkel: met post, op het lichaam en via het bagageruim. De landen van herkomst zijn vooral: Colombia, Argentinië, Venezuela, de Dominicaanse Republiek (DR) en Costa Rica. Opvallend genoeg is Peru, waar momenteel de meeste cocaïne ter wereld wordt geproduceerd, niet bij de top van de landen van herkomst. In Noorwegen werd in 228 vangsten 2.172 kilo gepakt, in Italië in 314 vangsten 1.191 kilo.

In Nederland kwam drugssmokkel wel veel meer voor dan op luchthavens in Italië en Noorwegen, maar was de hoeveelheid telkens relatief gering: 771 vangsten en 1.180 kilo. In Europese landen is er de laatste jaren een afname te zien van het aantal kilo’s drugs dat op luchthavens wordt onderschept. De meest onderschepte drug is cocaïne en daarna qat, amfetamines (waaronder xtc), wiet en heroïne. Cocaïne gaat vooral naar Nederland en Spanje. Op Italiaanse luchthavens wordt de meeste heroïne gevangen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.