Het bloed van zwangere vrouwen bevat niet alleen haar eigen cellen, maar ook die van haar ongeboren kind. Van deze foetuscellen zijn nu drie typen geïdentificeerd in de longen van zwangere muizen.

Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van het Tufts Medical Center, beschrijven de drie typen foetuscellen in Biology of Reproduction (pdf).

Het eerste type cel heet trofoblasten, cellen uit de placenta die voor voedsel voor de foetus zorgen. Het tweede type zijn stamcellen die zich later ontwikkelen tot vet-, bloed- of botcellen en het derde type zijn immuuncellen.

De onderzoekers vermoeden dat foetale cellen in de moeder het immuunsysteem van de moeder helpen om de foetus niet aan te vallen. Hierop duidt de aanwezigheid van trofoblasten en immuuncellen. Ook zou toekomstig onderzoek naar deze cellen meer kunnen zeggen over de oorzaken van zwangerschapsvergiftiging.

De aanwezigheid van de stamcellen komt overeen met eerder onderzoek waarin foetale cellen beschadigde organen van de moeder repareren, zowel in muizen als in mensen.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit publiek beschikbare databanken met informatie over tachtig foetale cellen.

Sommige foetale cellen blijven nog lang nadat de baby is geboren aanwezig in de organen van de moeder. Wat de lange-termijn effecten hiervan zijn op haar gezondheid is nog onvoldoende bekend. Sommige foetale cellen zijn bijvoorbeeld gevonden in tumoren van moeders. Het is echter onbekend of deze cellen helpen om de tumor te vernietigen of juist om z’n groei te versnellen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.