PARAMARIBO, 4 sep – Drie nationale vrije dagen zouden in aanmerking kunnen komen voor vervanging. Dit stelt de Commissie Nationale Vrije Dagen Suriname. In een rapport over mogelijkheden voor sanering, worden genoemd Goede Vrijdag, Id-Ul-Adha en Divali. Zo ontstaat ruimte voor het benoemen van andere nationale dagen. Het trio mag van de commissie vervangen worden door drie andere feestdagen.

Genoemd wordt Sasi Suro, het Nieuwjaar van het Javanisme. Ook kan een nationale dag toegekend worden om het Chinese Nieuwjaar te vieren. Beide groepen staan in het rijtje dat ‘ook’ een eigen dag wenst. Voor de commissie is er geen vuiltje aan de lucht als Goede Vrijdag, Id-Ul-Adha en Divali uitvallen. “De mensen moeten bij hun werkgever duiden welk geloof ze belijden en aan de hand daarvan hun vakantie aanvragen”, zegt commissievoorzitter Marlon Powell tegenover de Ware Tijd.

Met een eventuele sanering ontloopt de overheid de kritiek op nog meer nationale dagen. Maar het afschaffen van de vaste dagen is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu al is er verzet binnen religieuze en culturele groepen. “Goede Vrijdag absoluut niet”, zegt christelijk leider Paul Doth. Ook parlementariër en voormalig cultuuractivist Asiskoemar Gajadien is fel tegenstander. Wat eenmaal verworven is, mag niet ontnomen worden. President Desiré Bouterse heeft het laatste woord.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.