De 47-jarige Silva Dos Santo Francisco werd donderdag door andere gouddelvers levenloos aangetroffen in een mijnput te Aqua Blanc in het Lelygebergte gebied in het district Sipaliwini.

De overige gouddelvers voerden het levenloos lichaam per boot af naar Afobakka en schakelden de politie van Brokopondo in. De gouddelvers verklaarden aan de politie dat zij bezig waren met goudwinningswerkzaamheden in dat gebied. Tegen twaalf uur in de middag gingen ze schaften. Silva besloot om nog even achter te blijven voor het afronden van werkzaamheden op een machine nabij de mijnput.

Toen zijn collega’s om één uur ’s middags terugkeerden naar hun werkgebied zagen zij Silva niet. Silva had last van vallende ziekte. Een van de mannen spoedde zich toen naar de plek waar ze Silva hadden achtergelaten. Op die plek trof hij hem levenloos in de mijnput aan en riep om hulp.

De rest van de gouddelvers gingen op het hulpgeroep af en haalden het levenloos lichaam van Silva uit de put. Vervolgens brachten de gouddelvers het lijk per boot naar Afobakka.

Inmiddels is het ontzielde lichaam van Silva afgestaan aan zijn nabestaanden.

Gouddelvers bedolven

In een ander geval raakten vier Braziliaanse gouddelvers zondagavond bedolven onder het zand te Errobergi in het stuwmeergebied. De politie van Brokopondo kreeg de melding binnen van het ongeval en ook dat twee van de gouddelvers dood waren.

De politie ging vanmorgen naar Afobakka waar de twee ontzielde lichamen van Alves Rodriques en Olivieira Martin, beiden 24 jaar, door een bootsman en overige gouddelvers waren overgebracht vanuit het stuwmeergebied.

Volgens verklaringen van de gouddelvers waren zij bezig met goudwinningswerkzaamheden in het gebied nabij een boom van ongeveer 30 meter hoog. Op een bepaald moment begon het heel hard te waaien met het gevolg dat de boom ontwortelde en met een deel van de bergtop omlaag gleed.

Alves Rodriques en Olivieira Martin waren op een lagere gedeelte van de berg onder een kamp, dichtbij een in de berg gegraven tunnel, bezig te werken. De omgevallen boom en het meegesleurd puin kwamen op de slachtoffers terecht met het voor hun noodlottig gevolg.

De tunnel raakte gedeeltelijk ook bedolven onder een hoop zand en puin, waarin op dat moment twee andere gouddelvers aan het werk waren. Met behulp van een graafmachine werd er gegraven en bij een diepte van ongeveer 20 meter in de berg werden de lijken van Rodriques en Martin opgegraven.

Bij een diepte van ongeveer 29 meter zijn de twee andere Braziliaanse gouddelvers levend aangetroffen en bovengronds gehaald. Hun situatie is stabiel.

De ontzielde lichamen van Rodriques en Martin zijn afgestaan aan hun nabestaanden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.