PARAMARIBO 22 nov – De oefentoets voor het voorlaatste jaar in het basisonderwijs is stopgezet. Volgens de Ware Tijd gaat het om een vrij onverwachte maatregel. Deskundigen vinden het doodzonde vanwege de vrij omvangrijke investeringen. De zogenaamde diagnostische toetsen moeten kinderen een extra voorbereidingsmoment bieden op de finale toets van het laatste leerjaar.

Leerkrachten en het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling krijgen ook een beeld van de vorderingen bij leerlingen. De herinvoering was vorig jaar na een onderbreking van ruim twintig jaar. Niemand kan nog de reden aangeven voor de abrupte stopzetting. “Kapitaal- en kennisvernietiging”, oordeelt onderwijskundige Edwin Marshall. De diagnostische toetsen hebben de staat ruim een half miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderdduizend euro).

Het meeste geld ging naar het vervaardigen van boekjes, video’s en televisieprogramma’s. De herinvoering ging ook nog met veel toeters en bellen. Vooral het kind moest warm worden gemaakt voor de extra ‘stress’ in het vijfde leerjaar. De verwachting was dat de doorwerking naar de finale toets meer kwaliteit zou opleveren. De abruptheid van de maatregel wekt in elk geval de indruk dat het ministerie niet goed weet wat het wil.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.