De studenten zijn flink aan te trainen.

PARAMARIBO- Komenden donderdag wordt  in jeugdtheater On Stage het tweede CoDanCo Dansforum gehouden.

Het Dansforum is een informele showcase waar studenten van CoDanCo’s ‘Summer Dance Camp Xperience’ presenteren wat ze de afgelopen weken hebben geleerd tijdens trainingen van dansdocent en choreograaf, de Cubaan Arsenio Andrade.

Het Dansforum is een gratis publieksevenement en toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft voor dans. Na afloop is er een open microfoon waar het publiek vragen kan stellen aan Andrade over (de ontwikkeling van) dans in Suriname en de rest van de wereld.

Het evenement vormt tevens de officiële launch van CoDanCo als stichting.

Stichting Contemporary Dance Company, CoDanCo, van dansdocenten/ choreografen Arsenio Andrade, Honore van Ommeren, Brigitte Gummels en Elly Chang Pang Ho werd in 2002 opgericht om dans in Suriname op een hoger peil te brengen . Volgens Van Ommeren “bruist het van talent en enthousiasme voor dans” in Suriname, maar “schort het vaak aan techniek en compositie”. “Ook het verhalend element binnen de danschoreografieën kan stukken beter,”vult Brigitte Gummels aan.

Dans op hoger niveau

Met het hart op de juiste plaats, namen de vier CoDanCo leden het initiatief projecten op te zetten die “investeren in zowel de dansdocenten en choreografen, als in de vele dansstudenten die Suriname rijk is.”

Suriname kent geen formele dansopleiding op middelbaar, hbo of academisch niveau. Wie dans wil volgen, moet dit doen aan 1 van de vele dansscholen die alles op alles zetten om hun studenten te scholen. Sinds haar start bracht CoDanCo verschillende gerenommeerde dansproducties naar Suriname. De laatste waren Lacadco in 2008 en de National Dance Theatre Company, NDTC uit Jamaica in 2011.

Dansforum I

Vorig jaar verzorgde CoDanCo de openingsact van een Canto meeting in Paramaribo. Samen met Andrade organiseerde CoDanCo haar eerste danstrainingen. Canto is de Caribische organisatie van telecommunicatiebedrijven.

Na de wervelende openingsact, waarvoor de in Canada wonende Andrade speciaal naar Suriname was afgereisd, werden de eerste CoDanCo dansworkshops gehouden. Leerlingen van verschillende dansscholen zijn door Andrade getraind in de nieuwste danstechnieken en -stijlen.

Andrade geeft les aan de Ryerson University in Toronto, Canada. Daarnaast werkt hij samen met diverse gerenommeerde dansgezelschappen en dansers zoals Jasmin Vibe, Ballet Creole en het Collectief van Zwarte Dansers, COBA.

Summer Dance Camp Xperience

Sinds medio juli is Andrade weer in Suriname en traint hij opnieuw dansstudenten vanaf veertien jaar vanaf het beginnersniveau. Andrade, die normaliter lesgeeft aan dansers op het hoogste niveau, zegt het “belangrijk” te vinden zijn “kennis over te dragen aan juist deze groep”. Hij doet dit niet alleen om iets terug te geven. De trainingen leveren hem zelf ook voordelen op. “Deze handreiking naar dansers in Suriname is belangrijk voor mijn ontwikkeling als artiest.”En: “ de feedback die ik krijg van de dansers is geweldig. Zoals toen eentje mij laatst vertelde dat dankzij mijn trainingen ik haar het geloof heb gegeven dat ze echt kon dansen.”

Dansforum II

Deze donderdag, 16 augustus van 18.00 tot 20.00 uur, zal het resultaat van Andrade’s dansinstructies te zien zijn in jeugdtheater On Stage aan de Mr. Wulfinghstraat. Het gaat om een gratis publieksevenement waar na de informele showcase een discussie plaatsvindt over de ontwikkeling van de dans in Suriname en de rest van de wereld. De discussie is niet enkel voorhouden tot ballet. CoDanCo wil met het publiek praten over alle dansvormen: van streetdance, awassa, jazdance tot klassiek ballet. De microfoon staat open iedereen die hierover iets wil vragen of zeggen. De avond vormt tevens de officiële launch van CoDanCo als non-gouvernementele organisatie. CoDanCo als stichting bestaat sinds juli dit jaar.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.