PARAMARIBO, 18 aug – Het doek valt definitief voor parlementariërs Waldie Adjaiso en Diana Pokie. Het parlement heeft besloten de datum voor toetreding van hun vervangers vast te stellen. Er zal niet meer eindeloos gewacht worden op de uitslag van het kortgeding dat de twee aanspanden. In plaats daarvan wordt de wettige termijn in acht genomen voor het toelaten van de vervangers.

Romeo Albitrouw en Heintje Sampie worden binnen hooguit een week toegelaten. Beiden zijn lid van Ronny Brunswijks Abop. Die heeft dan meteen vijf parlementszetels ter beschikking. Deze verruiming betekent ook een ruimere machtspositie. Het betekent gelijk het einde van de parlementaire periode van Adjaiso en Pokie. “Het parlement handelt volgens de regels”, zegt Brunswijk. Evenals parlementsvoorzitter Jennifer Simons sympathiseert hij met de twee.

Maar beiden geloven dat het parlement in de problemen komt. Volgens de kieswet moeten twee kandidaat-parlementariërs binnen dertig dagen worden toegelaten. De dertig dagen beginnen te lopen vanaf de dag waarop ze zich bereid verklaren toe te treden. Simons wil alsnog rekening houden met de uitslag van het kortgeding. Maar de uitspraak moet dan wel bekend zijn voor de wettelijke voorperiode afloopt. Dat is dan al binnen enkele dagen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.