PARAMARIBO- Enkele dagen geleden heeft de jurist Mr. A. Van der San commentaar gegeven op de actie van de partij DOE, inzake het behandelen van de anti-corruptiewet. De partij heeft duizenden handtekening verzameld om daarna een petitie aan president Desi Bouterse aan te bieden. Daarmee wil de partij het staatshoofd dwingen de wet wederom naar het parlement te sturen ter behandeling.

“Het is niet voldoende om te denken dat wetgeving genoeg is om corruptie effectief te bestrijden in ons land. We zijn nog niet zover. Ook het politieke beschavingsniveau hebben we nog niet bereikt om het te kunnen.” Zo reageerde Van der San.

Als reactie hierop zegt DOE in een persbericht het volgende:

Inderdaad zijn ook wij van mening dat met wetgeving alleen corruptie niet effectief bestreden kan worden. Echter, omdat de huidige wetten, waar Mr. Van der San naar verwijst te kort schieten, is deze nieuwe wet nodig! Het ‘niet kunnen bemensen van instituten en overbelasting van justitie’ mag geen reden zijn voor de Overheid om geen wetten (meer) te maken.

Wetgeving is bovendien het middel om het politiek beschavingsniveau op te krikken, aangezien dit niet automatisch zal gebeuren. Zonder goede wetgeving en handhaving daarvan, blijft ons politiek niveau laag en blijft de ‘zweef teki’ mentaliteit de norm.

Met deze actie wil de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) onder andere bewerkstelligen dat het Surinaamse volk bewust moet zijn van haar kracht, en tevens gebruik moet maken van haar rechtmatige controlerende functie. Ons volk moet niet slechts om de vijf jaar haar stem laten horen. Wij vinden deze actie daarom een uitstekend moment, om de mentaliteitsombuiging – waar Mr. van der San het onder andere over heeft- te meten en te stimuleren.

Burgers geven aan dat ze het corrupt gedrag zat zijn en dat ze er alle vertrouwen in hebben dat met deze actie, de regering gestimuleerd wordt, te doen wat goed is voor de Natie. Het signaal is ook dat men als samenleving betrokken willen blijven. Deze actie is voor ons volk een teken dat er ook politici zijn die haar serieus nemen. DOE is in dienst van de burgers en handelt in het belang van een gezonde ontwikkeling van onze Natie.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.