Documentaire Surinaamse verzetsman Anton de Kom

Het bijzondere leven van de Surinaamse schrijver en verzetsman Anton de Kom staat centraal in een documentaire die in twee delen, op 2 en 9 mei, te zien is op TV West. Voor veel Surinamers is Anton de Kom een bekende, belangrijke naam, maar het grote publiek in Nederland kent hem nauwelijks. Toch was De Kom een belangrijke verzetsman, die voor zijn activiteiten postuum onderscheiden is met het verzetsherdenkingskruis. En in zijn oude woonplaats Den Haag is er – in de verzetsheldenbuurt – een straat naar hem vernoemd.

In de TV West-documentaire ‘Vrede, herinneringen aan Anton de Kom’ maakt de kijker een tocht langs het leven van deze zwarte man. De documentaire bevat beelden uit Suriname, Nederland en Duitsland en uniek materiaal uit de oorlogsarchieven en het familiearchief. Ter ere van Anton de Kom, held van Suriname en Nederland, die de historische verbondenheid van beide landen nog eens benadrukt.

Drie van zijn kinderen delen hun intieme herinneringen aan hun vader, die voor zijn anti-koloniale activiteiten verbannen werd uit zijn geliefde geboorteland en in de jaren dertig naam maakte als schrijver en anti-fascist in Nederland. Zijn boek ‘Wij Slaven van Suriname’ (1934) is een schrijnende aanklacht tegen het systeem van slavernij. De Kom was daarmee uniek: als zoon van een in slavernij geboren vader, kende hij de verhalen over slavernij uit de eerste hand.

Zijn liefde voor vrede en vrijheid bracht hem in verzet tegen de Duitse bezetter. Na zijn arrestatie nabij de Haagse Hoefkade in 1944 heeft zijn familie tevergeefs en vaak tegen beter weten in gewacht op zijn terugkeer. De Kom keerde nooit meer terug in zijn huis aan de Johannes Camphuysstraat.

Regisseur Ida Does reisde voor deze film onder meer naar het Duitse Sandbostel om de plek te bezoeken waar Anton de Kom, ver van zijn tropische geboortegrond, stierf. Het levert indrukwekkende en verstilde beelden op.

Uitzendtijden
De documentaire ‘Vrede, herinneringen aan Anton de Kom’ is in twee delen te zien op TV West op woensdag 2 mei (deel 1) en woensdag 9 mei (deel 2). Uitzendtijden 17.30 uur, 19.30 uur, 21.30 uur en vervolgens elk uur.

(Trouwfoto Anton de Kom)

(Gezinsfoto Anton de Kom)

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.