PARAMARIBO, 4 okt – De bekroonde documentaire Peace, Memories of Anton de Kom, wordt binnenkort ook in Suriname vertoond. Regisseur Ida Does kende de rechten voor vertoning aan The Back Lot toe. Does is blij: “De persoon Anton de Kom hoort bij het Surinaamse heldendom.” Zoon Cornelis de Kom spreekt liever van ‘eerherstel.’

Het is ook waarom hij heeft bijgedragen aan de documentaire. “Mijn bijdrage was meer voor het eerherstel van mijn vader, die uit Suriname naar Nederland is verbannen, vanwege zijn antikoloniale activiteiten. Postuum hem tot held verklaren, hoeft voor mijn part niet”, zegt De Kom tegenover de Ware Tijd. Zelf heeft hij de documentaire nog niet gezien. De familie in Nederland wel. Volgens Does krijgt Cornelis nog een kopie op dvd.

De documentaire is uitgeroepen tot beste korte film op het filmfestival van Trinidad & Tobago. Does vindt dit bijzonder. Anton de Kom is misschien minder bekend in het Caribisch gebied, de gedeelde geschiedenis van kolonialisme en slavernij spreekt kennelijk. “De prijs in de wacht slepen is leuk, maar voor mij is het een eerbetoon aan deze Surinaamse held. Vanwege de tragiek en de familie die het van dichtbij meemaakte, is er een menselijk verhaal uit gekomen”, aldus Does.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.