Minister Kromosoeto

door Robin Rosario

PARAMARIBO – Verschillende DNA-leden waarmee GFC Nieuws een gesprek had, juichen de werkwijze van minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) toe. Zij vragen zich echter af hoe het vervolgtraject eruit zal zien. Maandag heeft de bewindsman het personeel van het Domeinkantoor toegesproken en woensdag de ambtenaren bij de Dienst Grondinspectie.

In beide gevallen heeft de minister de ambtenaren gewezen op hun verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van hun taken. Hij confronteerde hen met klachten en rechtszaken waarmee het ministerie te maken heeft en dreigde met strenge maatregelen die eventueel conform de Personeelswet zullen worden getroffen.

De parlementariërs, waaronder Ronny Tamsiran (PL), zien dit als een goede zaak maar zeggen ook dat het een zware dobber zal zijn voor Kromosoeto om zaken in het gareel te krijgen. “Er is een zware scheefgroei en er ontbreekt transparantie”, is de algemene opvatting.

De volksvertegenwoordigers zien graag meer transparantie op het vlak van aanvraag en toewijzing van gronden zodat de gemeenschap een helder beeld krijgt. Wettelijk mag elke Surinamer een stuk bouwgrond aanvragen. Wie al een bouwkavel gekregen heeft van de overheid kan echter geen tweede meer aanvragen. De Vaste Commissie voor RGB in DNA heeft de bewindsman overigens alle medewerking toegezegd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.