Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » DNA-leden eisen stopzetting goudactiviteiten bij stuwdam

DNA-leden eisen stopzetting goudactiviteiten bij stuwdam

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Assembleeleden hebben dinsdag tijdens de openbare vergadering van het parlement van de regering geëist dat alle goudactiviteiten in de omgeving van de Afobakkastuwdam en de hulpdammen onmiddellijk stopzet. Zij eisten ook dat onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de status van de dam en dat het college uitgebreid wordt geïnformeerd welke activiteiten nabij de dam worden ontplooid.

Gevreesd wordt dat goudproductieactiviteiten nabij de stuwdam de veiligheid en integriteit van de dam kunnen ondermijnen. Verschillende volksvertegenwoordigers gaven aan dat hen is gerapporteerd dat de politie een actie had ingezet om de goudzoekers te verwijderen, maar dat na tussenkomst van belanghebbenden Justitie en Politie de veiligheidsdiensten heeft teruggefloten.

“Wij kunnen de zaak niet zo blauw blauw laten zoals nu al een tijdje aan de hand is”

Rabin Parmessar

De ontruiming is niet doorgegaan. Dinsdag had een commissie van het parlement een bespreking met de directie van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) en over de mededelingen ten aanzien van de veiligheid van de dam zijn sommige commissieleden niet tevreden.

Onderzoek

De assembleeleden Ronny Asabina, Rabin Parmessar, Asiskumar Gajadien en Gregory Rusland riepen op voor het instellen van een onderzoek door onafhankelijke civieltechnische en waterloop deskundigen. Parmessar merkte op dat er bij de hulpdammen goudactiviteiten worden ontplooid. Er zal volgens hem wetgeving moeten komen om deze zaken expliciet te verbieden ongeacht of er reeds vergunningen voor die activiteiten zijn uitgegeven.

“Wij kunnen de zaak niet zo blauw blauw laten zoals nu al een tijdje aan de hand is”, zei hij. Ook activiteiten met brandstofopslag en -transport nabij de waterkrachtcentrale moeten volgens hem anders ingericht worden. “Hebben we een handhavingsprobleem in het land? Weten we niet dat we daar geen goud mogen mijnen in de omgeving?” stelde Mahinder Jogi. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen werd ontboden om over de situatie ten aanzien van de dam aan het parlement te komen uitleggen.

NPS-fractieleider Gregory Rusland merkte evenals Jogi en Parmessar op dat mijnbouwactiviteiten bij de hulpdammen onacceptabel zijn en desastreuze gevolgen voor het hele land kunnen hebben. Hij wees erop dat mocht er zich een ernstige calamiteit voordoen bij de dam deze gevolgen zal hebben voor iedereen langs de Surinamerivier vanaf de stuwdam “tot de zee”. Wat Rusland betreft komt er een zerotolerance beleid voor activiteiten dicht bij de stuwdam. Hij kreeg daarin bijval van Gajadien.

Werkzaamheden stopzetten

De VHP-fractieleider merkte op dat ongeacht of er concessies voor goudwinning bij de dam zijn uitgegeven onmiddellijk alle werkzaamheden rondom de stuwdam gestopt dienen te worden. “Ongeacht wie”. Dezelfde oproep werd herhaald door fractiegenoot Jogi. “Politiek heeft grenzen” zei Jogi en met de veiligheid van de dam mag niet gesold worden. Ook Parmessar bracht naar voren dat de veiligheid en het economisch belang van de stuwdam te groot is om de bespreking van de situatie langs partijpolitieke scheidslijnen te voeren.

Hij eiste een onafhankelijk technisch onderzoek naar de staat van de dam. Ten aanzien van de mijnactiviteiten bij de hulpdammen en brandstoftransport langs vitale delen van de waterkrachtcentrale zei Parmessar dat die een “tikkende tijdbom” zijn. Die zaken moeten onmiddellijk aan banden gelegd worden.

Verklaring

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen ad-interim Kenneth Amoksi las als reactie op de vragen van assembleeleden over de situatie bij de stuwdam een verklaring van Staatsolie Power Company Suriname voor. Aangegeven werd dat door de zware regenval het afgelopen weekeinde water van de omliggende heuvels over de onderhoudsweg aan de voet van de dam is gestroomd en op een bepaalde plek afkalving veroorzaakt in het talud.

De situatie is, aldus de verklaring van de bewindsman, niet zo zorgwekkend als wat foto’s die in de samenleving rondgaan suggereren. SPCS heeft samen met een ingenieursbureau vastgesteld dat de afkalving niet door grondwater uit het stuwmeer is veroorzaakt maar door de regen. De afkalving werd gisteren door een aannemer hersteld.

Minister Amoksi gaf aan dat enkele weken geleden het Openbaar Ministerie (OM) met ondersteuning van de politie en het leger handhavingsacties heeft ondernomen nabij de stuwdam om zaken als milieucriminaliteit en die de dam in gevaar kunnen brengen aan te pakken. Hij zegt niet op de hoogte te zijn dat vanuit zijn ministerie díe ontruimingsacties zijn stopgezet.

Amoksi voegde eraan toe dat de vorige regering in de bufferzone rondom de dam concessies heeft uitgegeven. “Het is deze regering die deze concessies heeft ingetrokken en de bufferzone wordt gemonitord”, aldus de bewindsman. Assembleeleden bleven doorhameren en wilden weten wie wel de opdracht tot stopzetting van de actie van het OM heeft gegeven als het niet de minister is.

Onacceptabel

Voor Gajadien was het onacceptabel dat de regering niet is ingegaan op de uitdrukkelijke oproep van parlementariërs om onmiddellijk alle goudzoekoperaties nabij de stuwdam stop te laten zetten. “Dit kan niet!” riep de VHP-fractieleider terwijl hij met de vuist op tafel sloeg. Hij bracht in herinnering dat enige tijd geleden het Openbaar Ministerie hard was opgetreden tegen illegale gouddelvers op het stuwmeer en dat Juspol ervoor heeft gezorgd dat die aanpak niet is voortgezet.

 “Wat ik wil weten is dat de regering duidelijkheid geeft dat alle activiteiten per vandaag gestopt worden; alle goudwinningsactiviteiten om onze hulpdammen en onze stuwdam niet in gevaar te brengen”, aldus Gajadien.

Ondervoorzitter Dew Sharman verdaagde op een gegeven moment de vergadering die eigenlijk ging over de wet ter regulering van de productie van industriële hennep naar een nog te bepalen datum. Hij merkte evenwel op dat tijdens een andere vergadering van DNA aanstaande donderdag de regering de gelegenheid zal krijgen om verder in te gaan op de brandende zaken die door parlementariërs naar voren was gebracht.