PARAMARIBO – Het conceptplan van aanpak is af ten behoeve van de Nationale Assemblee (DNA) om te komen tot de wettelijke instelling van een Waarheid en Verzoening Commissie. Hiervoor heeft de Nationale Assemblee assistentie ingehuurd van de mensenrechten specialist Rishma Alladin. Zij is specialist in mensenrechten en heeft veel praktische ervaring opgedaan met dergelijke processen in Oost-Timor en Liberia-Afrika gedurende haar loopbaan bij de Verenigde Naties.

De juriste is ook lid geweest van de UN Board of the Commisioner belast met waarheidsvinding en verzoening. Het conceptplan zal in huishoudelijk verband worden besproken in de Nationale Assemblee en na goedkeuring worden uitgevoerd. Een technische missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) arriveert in juli 2012 hier om gezamenlijk na te gaan hoe er ten behoeve van dit proces technische en financiële assistentie kan worden verleend aan ons land.

De fractieleider van de Mega Combinatie (MC) Ricardo Panka die leiding geeft aan de DNA voorbereidingscommissie zegt dat de goedgekeurde gewijzigde amnestiewet 1989/1992/2012 voorschrijft dat gehele periode 1982 t/m 1987 in beschouwing wordt genomen. Het gaat niet slechts om de nabestaanden van de slachtoffers van de moorden van 8 december 1982. Na de waarheidsvinding moet volgens de wet gelijk verzoening volgen om tot een richtige afsluiting van de periode te geraken, stelt ten slotte fractieleider Panka.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.