Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Divide et impera oftewel: Verdeel en Heers

Divide et impera oftewel: Verdeel en Heers

Divide et impera is een Latijnse spreuk die wordt toegeschreven aan Philippus II van Macedonië (382 v.Chr.-336 v.Chr.) De vertaling van deze spreuk is: Verdeel en heers. Philippus zou deze tactiek van verdeel en heers hebben toegepast tegen de Griekse stadstaten. In de koloniale politiek van de Europese mogendheden was dit een zeer bekende zegswijze. Ook in het politieke bedrijf en in de oorlogvoering wordt deze tactiek veelvuldig toegepast.

Wat houdt deze tactiek in? De tactiek houdt in dat de ene concurrent meer rechten krijgt dan de andere concurrent. Hierdoor zal er nooit een vriendschap ontstaan tussen beide concurrenten en kan de derde, die de tactiek hanteert, niet verwachten dat de eerste twee samen tegen de derde zullen samenspannen.

Er is ook een tekst “Divide et Impera” van Livius, een Romeins schrijver. De tekst gaat over de oorlog tussen Rome en Alba Longa. Als voorbeeld haal ik Livius aan, werd geboren in Patãvium(Padua in Noord Italië); opleiding Grieks-Latijnse literatuur, retorica en filosofie. Zijn levenswerk geschiedbeschrijving van Rome vanaf de stichting van de stad tot aan zijn eigen tijd.

Livius die ook bevriend raakte met Gaius Julius Caesar Octavianus de later Romeinse keizer beschreef alles, ook over het hof waarmee hij goede betrekkingen mee onderhield.Na de narigheden van de burgeroorlogen, moest in ere worden hersteld de vroegere normen en waarden, met deugden zoals waardigheid, ernst, soberheid, trouw, respect voor (voor)ouders, vaderland en de goden. Livius wilde zijn volk voorhouden hoe een kleine staat door dapperheid en plichtsbesef tot een wereldrijk was uitgegroeid.

Livius was een aanhanger van de Republikeinse Idealen, dat ook in z’n werk tot uiting kwam. Hij was een groot voorstander van Pompeius maar had ook groot respect voor de tegenstanders van Julius Caesar. Toch schijnt Livius zich nooit verlaagd hebben tot lage vleierijen. Livius was zo geobsedeerd door zijn roeping dat hij deelname aan elke vorm van politieke of militaire activiteit resoluut van de hand wees.

Divide et expugnare Surinamiae (Verdeel en heers Suriname)Het is dus een gegeven, dat binnen de gegeven arenapolitiek, actoren geconfronteerd zullen raken met alle ingrediënten uit de politieke gremia. Die kunnen strategisch ingezet worden om zo als bedoeld naar bepaald, de uitgestippelde doelstellingen progressief geïmplementeerd te krijgen in een toegepast uitvoerend beleid. Daaronder valt ook aan weerszijden van politiekspectrum binnen de politieke arena zowel de coalitie als oppositie ten prooi aan het euvel van de chantage politieke spelvoertuig.

Verdeel en heer Suriname is een ‘zweef tekie’, op de verkeerde been zetten om het eigen voordeel kracht bij te zetten. Als er wantrouwen en oneerlijk handelen aan te pas komt, dan staat de geloofwaardigheid op de tocht. Onethisch handelen binnen de gegeven verdeel en heers Surinaamse politieke spectrale ruimte zal altijd worden afgestraft, ergo betekent dat ongecensureerde politieke zelfmoord.

Wie het voordeel van de twijfel gegeven  zal worden moet blijken bij de eerst volgende stembusgang  bij het kiezen van de nieuwe politieke bestuurders. Want zowel de ene als andere partij heeft geblunderd en hebben niet adequaat genoeg gereageerd op de tekortkoming van hun geplaatste adepten op de ministeries of hebben verzuimd een onderzoek in te stellen naar de vele georkestreerde malversaties in de media geëntameerd.

Het politiek schaakspel wordt inderdaad van zetten voorzien, die geheel in overeenstemming is met de publieke verwachting.Dit kon afgeleid worden uit het geroezemoes over het onsmakelijk gedrag en optreden van bepaalde partijbonzen in het DNA. Een nog pregnanter politiekschaken is het kunnen lospeuteren een strategische hoofdbestuurder van de oppositie en die een aanstelling te gunnen in een politiek gevoelige functie.

Alhoewel ik persoonlijk dat toejuich, moet ook ik dat bestempelen als heel geniaal en gedurfd. Geniaal omdat het effect hiervan de gemoederen van de leden binnen gelederen van de oppositie wederom afleid van de komende verkiezing.Het kader binnen deze kringen kan hierdoor op drift raken als hun carrière, leeftijd en pensioen de voorrang krijgen boven partij-devotie en onvervulde beloften.

Het nare gevolg hiervan is dat de cohorte ordening van in het gareellopen die de partijbonzen zo graag bevordert willen hebben niet wordt ingewilligd. Zowel de reactie van lijsttrekker als partijvoorzitter, kan ervoor zorg dragen dat partijleden eieren voor hun geld kiezen bij de naderende verkiezing. Hierbij heb ik in gedachte wat er gebeurt is met de PvdA, waarvan de partijbonzen zich als regenten gedroegen in de tijd toen de professorale Pim Fortuyn zich kandidaat stelde voor de hoogste positie van land.

Het werd in mijn observatie een politiek geënsceneerde moord op die man, want hij wilde het ontstane machtsvacuüm op eigen wijze invullen , wat hem onmogelijk is gemaakt, door die moord. Maar het Suriname verdeel en heerssysteem, is een geheel andere situatie, waarbij geschaakt wordt tot het bittere end tot dat het lid zichzelf tot persona non grata heeft gedegradeerd . Wie de winnaar zal zijn of worden moet de verkiezingsuitslag maar tonen.

A.H.Tjauw-A-Hing/tjauwa@gmail.com