Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Diverse uitdagingen en mogelijkheden voor integraal waterbeheer Suriname

Diverse uitdagingen en mogelijkheden voor integraal waterbeheer Suriname

In het IGSR-gebouw werd de afgelopen dagen een cursus verzorgd door Marleen van Rijswick verbonden aan de Universiteit van Utrecht met als onderwerp “ Water Governance”.

De interdepartementale Water Werkgroep (IWW) bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van NH, RO, OW, LVV, het Kabinet van de vicepresident en Stichting Water Forum Suriname hebben 3 dagen van gedachte gewisseld en tools meegekregen, hoe om te gaan met water en de aspecten voor duurzaam waterbeheer.

Tijdens de cursus gaven de participanten aan welke aspecten nodig zijn om te komen tot goed waterbeheer van onze waterbronnen.

Op dit moment zijn de uitdagingen kwikvervuiling, open rioleringen, gebruik van pesticiden, huishoudafval en de zoutwatergrens. Alsook sterk verouderde wetgeving en onvoldoende data management werden aangetoond als uitdaging.

De directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de heer Dave Abeleven gaf aan, dat het ministerie voor de periode van 2017-2021 zich inzet voor; het ontwikkelen van een integraal waterbeheer management systeem met wet-en regelgeving, opzetten en operationaliseren van een water autoriteit, uitvoeren van programma’s ter bescherming van het milieu en het ontwikkelen van een nationale water marketing en export strategie.

De directeur benadrukte dat er op dit moment reeds de wet toezicht drinkwater kwaliteit, de wet grondwater, de wet grondwaterbeschermingsgebieden en wet Water Autoriteit Suriname is geformuleerd. Het streven van het ministerie is de Water Autoriteit Suriname in 2020 te operationaliseren.

De cursusleider, Marleen van Rijswick, deelde mee dat de afgelopen dagen vruchtbaar zijn geweest. Samenwerken is het kernbegrip om te komen tot een integraal waterbeheer in Suriname, benadrukte Rijswick. Na de 3 dagen durende cursus hebben de 5 groepen hun bevindingen en aanbevelingen gepresenteerd over onder andere de thema’s: sanitatie, calamiteiten en bescherming van ecosystemen.

De rode lijn van de presentatie richte zich op het gebrek aan wet- en regelgeving, databeheer en data analyse, monitoringsinstantie, betrekken van andere instanties(BOG, NCCR en Meteorologische dienst), onverantwoord dempen van rioleringen en werken aan voorlichting en bewustwording.

Ter afsluiting van de cursus en het seminar was er een paneldiscussie met als leden August Boldewijn( bestuurskundige), Manoj Hindori(Water Forum Suriname) en Dave Abeleven(Ministerie NH), waarbij de aanwezigen van gedachte konden wisselen.

Er werd aandacht bestaat aan de rol van de politiek, hoe onafhankelijk zal de Water Autoriteit Suriname zijn, wat is de relatie tussen de Water Autoriteit Suriname en de taken en bevoegdheden van de relevante ministeries en wie controleert de Water Autoriteit Suriname. Hindori stelde de vragen: “ hoe belangrijk vind de samenleving water? En waar blijft de betrokkenheid van de samenleving om de water wetten zo snel als mogelijk in het parlement te laten goedkeuren?”.

Hiermee wil hij aangeven dat er ook vanuit de samenleving actie ondernomen moet worden. Het publiek benadrukte ook het belang van waterbeheer in het binnenland en het aangeven van duidelijke taken en bevoegdheden van relevante instanties.

Verder is het creëren van bewustzijn en delen van informatie over deze seminar en resultaten van onderzoekingen gedaan over waterbeheer in Suriname aan beleidsmakers ook belangrijk.

De directeur benadrukte dat de stappen in de road map een leidraad zijn voor de verdere ontwikkeling van een integraal waterbeheer in Suriname. Het streven is de 4 wetten in het eerste halfjaar van 2017 aan te bieden aan De Nationale Assemblee.

Hij bedankte alle participanten voor hun bijdrage tijdens de cursus en het seminar. De interdepartementale Water Werkgroep zal in verband met de Internationale Water dag op 22 maart een aantal activiteiten uitvoeren.

De cursus en seminar werden gesponsord door WWF, UNDP, Universiteit van Utrecht en Fernandes.(GFC)