Divali in Suriname vanuit meerdere culturen beleefd

PARAMARIBO, 13 nov – Divali wordt in Suriname ‘meer dan ooit’ beleefd vanuit meerdere culturen. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Het lichtfeest van de hindoes is een waar festijn van licht geworden. De betekenis reikt veel verder dan de beperking van culturele identiteit. “Een koers van welvaart en welzijn, om het pad van groei en ontwikkeling te volgen”, aldus Moestdja.

Het is in deze sfeer dat Divali wordt ingeluid. “In onze plurale samenleving in diverse culturen en religies een belangrijke rol. Divali staat voor de overwinning van licht op duisternis, van waarheid op onwaarheid, van recht op onrecht, van vooruitgang op achteruitgang en stagnatie. Laten we het goede laten overwinnen”, zegt Moestadja in zijn Divali-boodschap. Surinamers zouden zich meer moeten laten inspireren door hun eigen goede gewoontes.

Het aansteken van een kaars om erbij te bidden, is zo’n gewoonte. Het maakt dan niet uit tot welke geloofsrichting mensen behoren. Met kerst, bepaalde moslimfeesten en joodse hoogtijdagen wordt hetzelfde beleefd. “De feesten rondom het licht zijn erg positief en staan vaak bol van hoop, een belofte van opnieuw beginnen. De voorbereidingen van Divali staan in het teken van zuivering, het huis wordt schoongemaakt, de geest gezuiverd door meditatie en het lichaam gereinigd door vegetarisch te eten”, aldus Moestadja.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.