Het parlement raakt maar niet uitgesproken over het belang over de ‘area of interest’ in de goudovereenkomst tussen de Staat Suriname en Iamgold/Gros Rosebel Goldmines. De emoties liepen eerder in de week hoog op en werd minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen(NH) verweten de natuurlijke hulpbronnen van het land te roven.

André Misiekaba van de Mega Combinatie zegt dat indien er fouten zijn gemaakt die onderzocht moeten worden. Hij en dus ook de coalitie staan nog steeds achter de twee overeenkomsten die gesloten zijn met de multinationals.

Mahinder Jogi van de VHP prijst zich gelukkig dat hij tot de oppositie behoort en niet voor de wet heeft gestemd. “Wij hebben bij de behandeling de regering keer op keer gewezen op zaken die niet juist waren. Hier wordt overduidelijk aangetoond hoe delen van de regering, het ministerie van NH, bezig is de samenleving te bestelen. En dan durft de minister van NH hier nog te staan en te zeggen dat wij ons eigen goud gaan beheren. Laat die minister aangeven hoe wij onze eigen goud gaan beheren, terwijl je hier met voorkennis vrienden en anderen bevoordeeld? Waarom heb je die concessie niet rechtstreeks gegeven aan die onderneming?”, aldus Jogi.

De minister zei eerder dat het een normale zaak is wanneer exploratie en exploratierechten worden verhandeld. “Wanneer je vooraf weet dat die rechten verhandeld kunnen worden, je geeft die gronden weg aan vrienden, omdat je geld wilt verdienen over de rug van de natie, terwijl er in Brokopondo de porknokkers in opstand komen omdat zij geen geld mogen zoeken op die arealen”, vervolgt Jogi.

Ronny Brunswijk van AC meent dat de minister niet verkeerd heeft gehandeld. Het is al jaren zo dat kleine goudconcessiehouders hun concessie verhuren aan grote maatschappijen. De wet verbiedt dat niet. Hij vindt dat de oppositie doet aan stemmingmakerij. ‘Area of interest’ is geen nieuwe term in de goudsector.

Brunswijk weet dat sinds 2004 dit aan de orde is. het verschil tussen toen en nu is dat de Staat Suriname ook voordelen aan heeft. Brunswijk weet dat concessies in het verleden werden doorverhuurd en kopen de Staat daaraan niet verdienen. Die mogelijkheid is nu opgenomen in de nieuwe overeenkomst met Iamgold. (Edunet)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.