PARAMARIBO, 31 aug – Dino Bouterse loopt kans levenslang achter de tralies te verdwijnen. Hij heeft intussen voor de Amerikaanse rechter verklaard onschuldig te zijn. Volgens de Amerikaanse justitie heeft Bouterse zich schuldig gemaakt aan het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten. Het gaat om tien kilo die samen met Edmund Quincy Muntslag zou zijn verscheept. Ook zou Dino met vuurwapens hebben ‘gezwaaid’, waaronder een antitankraket.

Volgens de Amerikaanse wetgeving staat levenslang op beide feiten. Bouterse is officieel in staat van beschuldiging gesteld door een rechtbank in de staat New York. Volgens de tenlastelegging hebben de verdachten de cocaïne gedistribueerd “met de voorkennis dat een dergelijke substantie de VS binnen zou worden gevoerd vanuit een plaats in het buitenland en binnen wateren op een afstand van twaalf mijl buiten de kust van de Verenigde Staten.”

Muntslag wacht mogelijk ook een levenslange gevangenisstraf. Volgens Associated Press reisde Dino op een diplomatiek paspoort. Hij werd in Panama aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie. Hij is daarna uitgeleverd. De veertigjarige Dino is hoofd van de Couter Terrorism Unit, CTU. De eenheid kwam tot stand na het aantreden van zijn vader, Desi Bouterse, als president. Dino is eerder in Suriname veroordeeld voor wapensmokkel.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.