PARAMARIBO- Onlangs was ik op oriëntatiebezoek in China. De ontvangst was geweldig en de gastvrijheid van de Chinezen heeft diepe indruk op me gemaakt.  Zo staat op de website van de zoon van president van Desi Bouterse, Dino Bouterse.

Het doel van dit bezoek was om een impuls te geven aan de economische samenwerking tussen Suriname en China en hierdoor de kansen te benutten die hieraan ten grondslag liggen. Naar aan leiding hiervan heb ik onder meer gesprekken gevoerd met enkele grote bedrijven aldaar.

Tijdens dit bezoek heb ik me onder meer laten informeren omtrent de nieuwe ontwikkelingen in het land op het gebied van de bouw en de infrastructuur.
De Chinezen hebben namelijk nieuwe bouwtechnologieën ontwikkeld die van belang zijn voor de ontwikkeling van onze infrastructuur.

Zo heb ik ook een bezoek aan Dalian gebracht en een aantal van hun indrukwekkende  infrastructurele projecten bezocht.
Voorts heb ik dankbaar van de gelegenheid gebruik gemaakt om te leren van nieuwe Chinese ontwikkelingen op het gebied van kwikvrije en milieuvriendelijke goudwinning, zo laat Dino verder op zijn site weten.  Het was voor mij een zeer belangrijke studietrip omdat ik ook veel wil leren van de Chinezen als het gaat om maatschappelijk verantwoord en innovatief winnen van goud.

Deze vergaarde kennis ga ik via mijn website delen met anderen in ons land die actief zijn in deze sector, teneinde het bewustwordingsproces inzake het gebruik van milieuvriendelijke technologie in onze goudsector te stimuleren.

Het is ook bedoeld om vooral jongeren in ons land bewust te maken van de mogelijkheden die ons land op het gebied van goldmining biedt, zodat ze geïnteresseerd en geïnspireerd raken om hun studie in de mijnbouwsector te doen. Dit is in lijn is met mijn “Passion for making life better in Suriname”.

Hieronder een overzicht van de goudplant, met de goudmijn op de achtergrond.
Zoals bekend is de huidige situatie in de kleinschalige goudsector in ons land schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de lokale gemeenschap. Er zal beter, anders en vooral innovatiever in onze kleinschalige goudindustrie gewerkt moeten worden om een hoger rendement te behalen en ons milieu te sparen. Ik ben van mening dat het hoge rendement van IAMGOLD in de grootschalige goudproductie in ons land ook door onze kleinschalige producenten kan worden behaald.

Dit kunnen we realiseren door gebruik te maken van een gesloten systeem in een goudproductiefabriek met behulp van cyanide in plaats van kwik. Zoals u weet is kwik zeer schadelijk voor ons milieu. Deze film toont een innovatieve goudproductiefabriek die ik tijdens mijn oriëntatiebezoek in China heb bezocht. Ik kreeg bij deze gelegenheid een uitgebreide rondleiding door de direktie van de fabriek. De films zijn te bezichtigen door op deze links te clicken http://bit.ly/LP8pfC

Zoals uit deze film blijkt wordt het erts vanuit  de mijn in de bergen met trolley’s aangevoerd en in een grote sag-mill toegevoerd waarin het in fijne deeltjes wordt omgezet. http://bit.ly/L3sM9c De kleine deeltjes gaan vervolgens via een centrifuge-concentrator naar een pump-box, terwijlf de slurry naar een hydro-cycloon wordt gepompt.

Hier vindt verdere classificatie plaats, hetgeen in deze film is te zien http://bit.ly/L3sQpt Het concentraat van de centrifuge wordt vervolgens gepompt naar de goldroom, waar het verder wordt geconcentreerd middels een shaking-table.
Concentraat van de shaking-table wordt vervolgens geroosterd, waarna het goed is voor smelten. Invoering van een dergelijk innovatief productiesysteem op kleine schaal op diverse gouldvelden in ons land zal een revolutie in de Surinaamse goudindustrie betekenen en een enorme impuls geven aan duurzame economische ontwikkling van ons land en verbetering van de werkgelegenheid.

Uiteraard heb ik tijdens mijn trip van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook van de Chinese cultuur te genieten.  Zo heb ik onder meer een kleine culturele show  voorgeschoteld gekregen, onder het genot van lekker Chinees eten natuurlijk, zie deze film http://bit.ly/NpccDg. Daarnaast heb ik ook wat tijd aan sightseeing besteed, staat tot slot in het artikel.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.