Dino Bouterse

Dino Bouterse (40) werd vandaag voorgeleid voor de federale rechtbank in Manhattan, New York. Bouterse heeft voor de rechtbank aangegeven onschuldig te zijn. Hij wordt verweten 20 maanden geleden een poging te hebben ondernomen om drugs te  smokkelen naar de VS. Bovendien zou Dino vorige maand Edmund Muntslag hebben geholpen,  coke met een gewicht boven 5 kg naar het Caribisch gebied te transporteren.
Ook zou hij bij zijn aanhouding in het bezit van een antitankwapen zijn.

Bouterse werd donderdag in Panama aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie. De 29-jarige Edmund Quincy Muntslag alias ‘Blue’ is ook aangehouden op Trinidad & Tobago.

Het nieuws werd bekend ongeveer twee uur voor de vergadering van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen in Paramaribo moest beginnen.

Volgens de Panamese krant La Prensa hielden medewerkers van de internationale politieorganisatie Interpol Bouterse aan. De Panamese regering zou hem aan de Verenigde Staten hebben uitgeleverd.

CTU

De 40-jarige, in de Overijsselse plaats Steenwijk geboren Dino Bouterse is sinds 2010 hoofd van de Counter Terreur Unit (CTU), een van de Surinaamse veiligheidsdiensten. De status daarvan is onduidelijk. Volgens parlementariër Carl Breeveld is de unit ”grondwettelijk niet te plaatsen”.

Breeveld is geschokt door het nieuws dat Dino is opgepakt. ”Dit is een zware klap voor de president en voor het land. Ik wil weten of het een persoonlijke actie van hem is of van de CTU, maar uiteindelijk is de president verantwoordelijk”, aldus Breeveld in een eerste reactie.

Wapendiefstal

Dino Bouterse wordt niet voor het eerst in verband gebracht met criminele activiteiten. Zo werd hij in 2002 beschuldigd van diefstal van wapens van de Inlichtingendienst van Suriname. In deze zaak werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In 2005 werd hij tot acht jaar cel veroordeeld wegens internationale drugshandel en wapensmokkel. Daarvan heeft hij er drie uitgezeten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten op de hoogte te zijn van de aanhouding. ”Nederland is niet betrokken bij de arrestatie. Het is een kwestie tussen de Verenigde Staten en Suriname”, aldus een woordvoerder vrijdagavond.

Diverse internationale media melden de aanhouding van Dino, de zoon van president Desi Bouterse. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. Dino is woensdag via Aruba naar Panama afgereisd. Hij reisde op een diplomatiek paspoort, maar was voor privézaken in Panama.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname zei eerder op de dag dat de gronden voor zijn aanhouding vooralsnog onduidelijk zijn. Het ministerie volgt de ontwikkelingen op de voet. Het kabinet van de president heeft nog geen verklaring uitgegeven.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.