Een zwangere vrouw met overgewicht krijgt niet automatisch een dikke baby. Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap is voldoende om een baby met een gezond gewicht te baren.

Dat schrijft een team van Amerikaanse onderzoekers in The FASEB Journal.

Zolang de moeder maar gematigd vet inneemt, komt dit de baby ten goede. Het gewicht van de moeder heeft hier geen invloed op. Volgens de onderzoekers speelt het eiwit SIRT1 hierbij een belangrijke rol.

Ze denken dat het eiwit het DNA ‘herschrijft’, waardoor de kans op overgewicht gedurende het leven van het kind af- of toeneemt.

“Overgewicht begint in de baarmoeder, maar een vrouw met obesitas brengt niet automatisch een kind met obesitas voort”, aldus onderzoeker Krjersti Aagaard van het Baylor College of Medicine in Houston.

“Een vetrijk voedingspatroon verandert processen in het lichaam, waardoor de ontwikkeling van het genetisch materiaal van het kind wordt aangepast. Het eiwit SIRT1 is hier in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor, doordat het de regelaars van het vet- en glucosemetabolisme verandert.”

Voor het onderzoek bestudeerden Aagaard en haar collega’s drie groepen zwangere apen. Een groep at gedurende de zwangerschap gezond en een groep had juist een vetrijk voedingspatroon.

Bij de laatste groep werd eerst gedurende enkele jaren overgewicht ontwikkeld, maar tijdens de zwangerschap aten zij weer gezond. De levers van de kinderen van de moeders die veel vet aten tijdens de zwangerschap vertoonden minder SIRT1. Het gezonde voedingspatroon zorgde voor normale hoeveelheden SIRT1, onafhankelijk van het gewicht van de moeder.

Volgens de onderzoekers is het van groot belang om dus tijdens de zwangerschap gezond te eten. Daarbij hopen ze dat dankzij deze resultaten het in de toekomst mogelijk wordt om de cirkel van overgewicht en obesitas te doorbreken.

En dat is ook weer goed nieuws voor mensen die al aanleg hebben om dik te worden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.