Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Digitalisering van Herbarium-collecties in Suriname

Digitalisering van Herbarium-collecties in Suriname

De gegevens van ruim 3 miljoen scans, van planten van de hele wereld, zijn door Alembo in Suriname gecatalogiseerd. Er waren zo’n 60 Surinaamse medewerkers bij dit unieke project betrokken, die bijna twee jaar nodig hadden om de klus te klaren.

De collectie is eigendom van Naturalis Biodiversity Center in Leiden en is in de afgelopen eeuwen opgebouwd door wetenschappers die de hele wereld afreisden om de planten te verzamelen.

Op 21 mei 2015 is het project, uniek in de wereld en al helemaal uniek in Suriname, afgerond.

Het project heeft als doel de toegankelijkheid van de verzamelde plantgegevens te vergroten, door ze digitaal aan het publiek beschikbaar te stellen. Het bedrijf Picturae in Nederland verzorgde het scannen van de miljoenen herbariumvellen. Alembo verzorgde in Suriname het catalogiseren van de enorme hoeveelheid gegevens, zoals Latijnse namen, vindplaatsen en andere voor wetenschappers relevante gegevens.

Jean-Paul van Ewijk en Frank Veldhuizen, directeuren van Alembo, blikken tevreden terug op dit project.

“Het materiaal dat hier gedigitaliseerd is, was voor ons nieuw. Het gaat om complete planten. Materiaal dat niemand in de wereld nog op deze schaal heeft gedigitaliseerd. Het laatste Herbariumbestand is volgens planning opgeleverd, een planning die al twee jaar geleden vast stond”, zegt Van Ewijk trots.

Eén van de uitdagingen was de eisen die de klant stelde aan de invoer van de gegevens, scherp te krijgen en te houden. “In dit kader heeft Frank Veldhuizen een grote rol gespeeld. Hij is degene geweest die in Nederland met de klant steeds in overleg was om op één lijn te zijn”, prijst Van Ewijk zijn zakenpartner. Het project stelde hoge eisen aan kwaliteit en productiviteit van medewerkers. “We mogen trots zijn op onze medewerkers in Suriname. Het was geen eenvoudige klus, ze hebben laten zien dat ook dit in Suriname mogelijk is”, aldus Van Ewijk.

Medewerkers

Het bedrijf is begonnen met 8 medewerkers en is in tien jaar gegroeid naar ca. 140 medewerkers. Aan het project ’Naturalis’ werkten ongeveer 60 medewerkers. Daarmee was dit het grootste project van Alembo tot nu toe.

Sacia Djojosemito, Data Entry Operator, heeft een van de laatste Herbarium-bestanden verwerkt. “Ik vind het een eer om het laatste bestand van mijn deelproject op te mogen leveren. Ik ben nog studerende en heb mijn studie goed met deze baan kunnen combineren”, zegt Djojosemito.

Alembo biedt flexibele werktijden. Bij de aansturing van personeel ligt de nadruk op het identificeren en ontwikkelen van talent. “Dit geeft ons als studenten de ruimte om ons te ontwikkelen, niet alleen binnen het bedrijf, maar ook daarbuiten. Alembo heeft ook doorgroeimogelijkheden. Je wordt gewaardeerd voor je inzet. Binnen dit bedrijf zijn we een grote familie”, vertelt Eugenio Bruce, Medior Data Entry Operator en Controleur.

Verder geven medewerkers aan dat het werk niet alleen leuk moet zijn, maar dat de inzet van de medewerkers, het halen van deadlines en goede onderlinge communicatie en ondersteuning, heel belangrijk zijn. “Bij Alembo word je een professional. Je leert uit je fouten en je verbetert je prestaties continu”, geeft Bruce verder aan.

Naturalis

Naturalis Biodiversity Center is in Nederland vooral bekend als museum. De organisatie fungeert daarnaast als academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

De basis van het instituut is gelegd in de 19de eeuw, toen het initiatief kwam tot oprichting van zowel het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Zoölogisch Museum Amsterdam en drie Nederlandse herbaria. Deze grote Nederlandse natuurhistorische instellingen hebben in 2010 hun krachten gebundeld in Naturalis Biodiversity Center.

De stichting heeft als taak het verzamelen, conserveren en bestuderen van dieren, planten en stenen. De collectie telt inmiddels 37 miljoen objecten en is daarmee van wereldformaat. In de collectie van Naturalis ligt de nadruk vooral op de Nederlandse natuur en die van de omringende landen. Ook Zuidoost-Azië, Tropisch Amerika (waaronder ook Suriname) en West-Afrika zijn sterk vertegenwoordigd. In 2011 is Naturalis met digitaliseren begonnen. Tot 2015 moeten maar liefst zeven miljoen objecten gefotografeerd en gecatalogiseerd worden in een collectieregistratiesysteem

Picturae

Picturae is gespecialiseerd in het digitaliseren van cultureel erfgoed. Het bedrijf biedt erfgoedinstellingen, bedrijven en gemeentes een compleet verzorgd traject bij het digitaal ontsluiten van hun collecties. Van het digitaliseren van grote landkaarten tot het opzetten van websites en van crowdsourcing tot het ontwikkelen van databases; Picturae digitaliseert, ontsluit en verrijkt cultureel erfgoed.

Alembo

Alembo is sinds 2005 actief in Suriname, in een voor Suriname relatief onbekende branche: business process outsourcing (BPO). Anders dan bij call centers ligt bij BPO de nadruk op het uitvoeren van complete bedrijfsprocessen. Medewerkers van Alembo werken op afstand voor verschillende klanten in Nederland en België. Aan de medewerkers in Suriname worden dezelfde kwaliteitseisen gesteld als aan hun collega’s bij klanten in Europa.

De populariteit van Suriname als outsourcebestemming ziet Alembo terug in de toename van het aantal verzoeken van klanten. “Outsourcing is wereldwijd een groeimarkt. Ik verwacht dat wij dit in de komende 10 jaren ook in Suriname zullen ervaren”, aldus van Ewijk.

Foto: Sacia Djojosemito verwerkt een van de laatste scans van het project