Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Aan de vooravond van de belangrijke wedstrijd tussen Suriname en Mexico heeft schrijver en journalist Diederik Samwel zijn nieuwste pennenvrucht gepresenteerd aan het publiek. In ‘Suriname op weg naar het WK’ beschrijft de auteur waarom het ruim veertig jaar heeft geduurd vóór spelers uit Europa toestemming kregen om voor het Surinaamse elftal uit te komen.

“Er is heel veel talent. Als we het goed kunnen bundelen met de lokale spelers en de erkende profs uit Europa heb je een goed team. Maar in een paar jaar tijd heb je de organisatie niet op orde. Dan heb ik het over alles rondom het interland gebeuren”, zegt Samwel woensdagmiddag na de presentatie in Zus & Zo tegen de Ware Tijd.

“In een paar jaar tijd heb je de organisatie niet op orde”

Auteur Diederik Samwel

In zijn negende boek reist hij met spelers en staf mee door het Caribisch Gebied, trekt hij op met de bondscoaches Dean Gorré en Stanley Menzo, spreekt hij president Chandrikapersad Santokhi over het diasporabeleid en probeert hij te ontdekken waar het (nog) aan schort in de lokale voetbalwereld. Op dat gebied gaat Samwel in op de persoonlijke, financiële en politieke belangen die de voetbalontwikkeling in de kleine Surinaamse gemeenschap belemmeren.

Rijke historie

Via het non-fictieboek schetst hij van binnenuit verder een beeld van het moeizame maar hoopvolle traject dat het Surinaamse voetbalelftal nog heeft af te leggen naar het mondiale eindtoernooi. Voorzitter John Krishnadath van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft woensdagmiddag een exemplaar ontvangen en zegt dat het boek een bijdrage levert aan de rijke historie van de Surinaamse sport. “Wij zijn blij met de bijdrage van Diederik. Ik hoop dat veel mensen hiermee een eigen perceptie kunnen vormen over de lange weg van het nationale elftal naar het WK”, aldus Krishnadath.

‘Suriname op weg naar het WK’ is voor Samwel een vervolg van zijn eerdere ‘Suriname en de lange weg naar het WK’. In dat boek schreef hij erover dat vaker en scherper trainen geen kwaad kan, evenmin meer hart voor de sport. De uitdagingen van de amateur internationals kwamen ook aan de orde.

‘Suriname op weg naar het WK’, het nieuwste boek van Diederik Samwel.

Dit bericht is afkomstig van de Ware Tijd. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.