PARAMARIBO, 31 mei – De zogenaamde Dialoog 8 tussen Suriname en de EU is gestuit op een meningsverschil. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zag Suriname de gemeenschappelijke verklaring niet zitten. De verklaring moest aan het eind van het overleg worden vrijgegeven. Een deel van de verklaring was “te oordelend”, meent Lackin.

Suriname weigerde dan ook mee te gaan. “De delegatie van de EU heeft tot twee keer toe om een schorsing gevraagd tijdens het overleg, om aan de verklaring te sleutelen”, zegt Lackin. Maar het ging dan steeds om een ander onderdeel dan dat waar Suriname problemen mee had. “Het gaat om alinea drie, waarin de EU scherp oordelend bezig is geweest.” De alinea betreft de amnestiewet.

Ook de EU-delegatie hield het been stijf. Dus gingen partijen uiteindelijk uit elkaar. Ook een gezamenlijke persconferentie ging niet door. Volgens Lackin verliep de dialoog keurig. Er is onder meer gesproken over ontwikkelingssamenwerking en Suriname’s buitenlands beleid. Toen de persverklaring aan de orde kwam, begonnen de problemen. Suriname wilde de eigen reactie ook opgenomen zien.

“De delegatie had er geen oor naar”, aldus Lackin. “Ik gaf aan dat dit indruist tegen afspraken in. Precies daar is het geëindigd. We gaven aan dat we de persverklaring niet zouden accepteren.” De afloop wordt weliswaar betreurd. Lackin ziet Suriname hoe dan ook onverstoord doorgaan wat de amnestiewet betreft. Er wordt zoveel mogelijk steun gezocht in ook het buitenland.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.