PARAMARIBO, 11 sep – Detailhandelaren zijn niet bepaald ingenomen met de aankomende verplichting te betalen voor het ophalen van hun afval. Volgens de Vereniging van Winkeliers, VvW, is het tarief veel te hoog. Minister Rabindre Parmessar van Openbare Werken, OW, wil honderd Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig euro) per maand. De tijd van gratis vuilophalen kwijnt weg.

Het is een besluit van het ministerie zelf die niet gebaseerd op enige wetgeving. Volgens Parmessar moet het bijdragen in het bekostigen van de vuilophaal. Eigenaars van supermarkten en winkels mogen dan minstens twee keer per week het afval buiten zetten. Maar nog voor het besluit goed en wel is uitgevoerd, wordt er gemord. “Wij zijn niet in staat om het geld te betalen. De kleine winkeliers hebben het niet”, zegt VvW-voorzitter Rudi Balak tegenover de Ware Tijd.

De winkeliers willen wel inkomen, maar dan met minder dan de helft. Volgens Balak zal Parmessar moeten uitleggen hoe hij op honderd Surinaamse dollar komt. Volgens Parmessar is het bedrag redelijk genoeg. Overigens is het niet uitgesloten dat winkeliers illegale vuilstortplaatsen aanmaken. Nu al wordt anderen, waaronder zwervers, een habbekrats toegeschoven om winkelafval elders te dumpen. De winkelier vertelt Parmessar met gladgestreken gezicht dat hij het vuil zelf verwijdert.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.