Dertig miljoen dollar voor olieonderzoek Suriname

PARAMARIBO, 11 mei – Staatsolie stopt ruim dertig miljoen dollar in onderzoek naar olievoorkomens voor de kust. In het zogenaamde Blok IV, ongeveer veertig kilometer van de kust af, worden kabels gelegd op de zeebodem. Dit seismisch onderzoek moet voldoende gegevens opleveren. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1980 dat het bedrijf zelf op zoek gaat naar grote voorraden.

De investering loopt via dochteronderneming Paradise Oil Company, POC. “Het is niet zomaar een gok, maar een gecalculeerde stap”, zegt POC-directeur Patrick Brunings tegenover de Ware Tijd. In Blok IV liggen de belangrijkste olievelden van Staatsolie. Het betreft de bronnen in Tambaredjo, Tambaredjo Noord-West en Calcutta. Daar vindt al jaren oliewinning aan land plaats. De vermoedelijke bronnen bevinden zich dus in het verlengde.

De vermoedens worden gevoed door eerdere waarnemingen. “In de tachtiger jaren hebben twee buitenlandse oliemaatschappijen sporen van olie gevonden in dit blok na er boringen te hebben verricht”, aldus Brunings. Het was in elk geval voldoende reden om nu eens zelf te investeren in onderzoek. Staatsolie heeft enkele delingscontracten lopen met grote maatschappijen. Die voeren op verscheidene plaatsen onderzoek uit. Dit gebeurt op eigen risico en voor eigen rekening.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.