Het lijden aan een depressie heeft een verhoogde kans op vernauwde aderen in het lichaam tot gevolg.

Dat presenteren onderzoekers van de Amerikaanse Hartstichting, de American Heart Association, vrijdag op een congres over hart- en vaatziekten in Chicago.

Al langer was bekend dat depressie het risico verhoogd op dichtslibbende aderen in het hart, de coronaire arteriën. Na het volgen van 1024 volwassenen over zeven jaar lijkt het bewijs er te zijn dat ook slagaders verderop in het lichaam er last van ondervinden.

Het dichtslibben, dat atherosclerose heet, wordt in de specifieke variant van de verder van het hart gelegen aderen PAD genoemd.

Vóór de studie had 12 procent van de gedeprimeerden PAD, en slechts 7 procent van de normale mensen leed eronder. Ook tijdens de studie bleef het verschil zichtbaar: 9 procent van de aan de depressie lijdende mensen kreeg PAD, terwijl het bij de gezonde proefpersonen op 6 procent bleef steken.

PAD is een relatief veel voorkomende ziekte die mogelijk ernstige gevolgen heeft. Na het dichtslibben van een bloedvat kan de prop losschieten en op een kritieke plaats de bloedstroom stoppen. Naast pijn en gevoelloosheid kan dit leiden tot afsterving en/of amputatie van het lichaamsdeel.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.