Kun je jezelf dik ‘denken’? Dat klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar tieners met een normaal gewicht die zichzelf te zwaar vinden, blijken als volwassene daadwerkelijk dikker te zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Noorse University of Science and Technology.

Van 1995 tot 1997 werden 1196 tieners met een gezond gewicht gevolgd. Tussen 2006 en 2008 kwamen de deelnemers – inmiddels 24 tot 30 jaar oud – terug voor een vervolgonderzoek.

De helft had als volwassene nog steeds een normaal gewicht, de ander helft was inmiddels te zwaar.

Bij de deelnemers met overgewicht ontdekten de onderzoekers een opmerkelijk verschijnsel. Uit de gegevens bleek dat 59 procent van de meisjes die zich als tiener dik voelden, op volwassen leeftijd daadwerkelijk een te hoog BMI had.

Als de middelomtrek werd gebruikt als meetmethode, bleek zelfs 78 procent van deze meisjes als volwassene te zwaar. Hun BMI was gemiddeld 0,88 hoger en hun middelomtrek 3,46 cm groter dan deelnemers die zichzelf als tiener niet als dik beoordeelden.

Er zijn verschillende, complexe redenen die verklaren waarom denken dat je dik bent ervoor kan zorgen dat je ook echt zwaarder wordt. Het heeft mogelijk te maken met stress als gevolg van de zorgen over het gewicht en het verkeerde zelfbeeld.

Soms slaan jongeren die zichzelf zwaar vinden maaltijden over, waardoor ze juist aankomen. Ook het volgen van diëten die niet vol te houden zijn, kan leiden tot overgewicht.

Volgens de onderzoekers zouden scholen, maar ook de maatschappij, meer aandacht moeten besteden aan het verkeerde zelfbeeld van sommige jongeren.

“De norm voor wat een normaal gewicht is zou moeten veranderen, zodat jongeren een realistischer beeld krijgen van wat normaal is. Scholen zouden met kinderen moeten spreken over wat een normaal lichaam is. De media moeten stoppen met het voorspiegelen van supermodellenlijven als het perfecte ideaal, want dat is het niet”, aldus Koenraad Cuypers.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Journal of Obesity.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.